Euleks oslobodio Fljorima Ejupija

Izvor: Politika, Tanjug, 13.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks oslobodio Fljorima Ejupija

„Nema dokaza” protiv optuženog za pogibiju 12 ljudi koga je Unmik ranije osudio na 40 godina

Kosovska Mitrovica – Sudije Euleksa oslobodile su kasno prekjuče u Prištini, u drugostepenom postupku, Fljorima Ejupija kojeg je Unmik osudio na 40 godina zatvora zbog podmetanja i aktiviranja eksploziva pod autobus „Niš ekspresa” kod Podujeva, u februaru 2001. godine, kada je poginulo 12, a ranjeno više od dvadeset i dvoje Srba. Podsetimo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << međunarodno veće Unmika sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a koje je prošle godine bilo izmešteno u Prištinu, oglasilo Ejupija krivim za smrt dvogodišnjeg Danila Cokića, njegove majke Snežana i oca Nebojše, Nenada Stojanovića, Lazara Milikića, Dragana Vukotića, Milinka Kragovića, Mirjane Dragović, Sunčice Pejačević, Tihomira Stojkovića kao i bračnog para Živane i Nikole Tokića koji su od zadobijenih povreda preminuli desetak dana kasnije, a koji su kao i ostali teško povređeni krenuli na Zadušnice iz Niša u Gračanicu.

Oslobađajuću odluku Euleksa Ministarstvo za Kosovo i Metohiju smatra neprimerenom, a u saopštenju se navodi da je „nedopustivo da osoba, za koju je čak i u uslovima neadekvatno inicijalno sprovedene istrage dokazano da je odgovorna za smrt 12 i ranjavanje dvadeset dvoje ljudi, u drugostepenom postupku bude oslobođena presude zbog – nedostatka dokaza”.

U saopštenju kancelarije Ministarstva za KiM u Kosovskoj Mitrovici stoji i uverenje da će „misija Euleksa imati dovoljno snage i kredibiliteta da ponovo preispita ovaj slučaj i počinioce privede pravdi, kako bi svim stanovnicima jasno pokazala da dolazak ove misije predstavlja početak vladavine prava”. I Koordinacioni centar za Kosmet osuđuje potez pravosuđa Euleksa naglašavajući da „ova oslobađajuća presuda budi mnoge sumnje, pre svega u objektivnost misije Euleks u celini”.

Fljorima Ejupija je uhapsila Unmik policija ubrzo po miniranju autobusa u mestu Livadice i sprovela ga u američku vojnu bazu Bondstil kod Uroševca. Međutim, on je uspeo da se pod sumnjivim okolnostima provuče kroz otvor za ventilaciju u kuhinji i pobegne iz inače izuzetno dobro čuvane baze. Inače, eksperti administracije UN na Kosmetu sumnjali su da su ga Amerikanci sklonili, jer je navodno radio za CIA. U međuvremenu iz pritvora se puštaju i njegovi saučesnici, zbog navodnog nedostatka dokaza. Za Ejupija se od 2001. godine do 17. marta 2004. godine ništa nije čulo sve do martovskih nemira, kada se ispostavilo da je 17. marta učestvovao u napadima na Srbe, i pripadnike međunarodne vojske, a krajem 2004. godine po raspisivanju poternice Interpola uhapšen je u Tirani, gde ga je tamošnja policija označila kao pripadnika ANA, pod čije je okrilje prešao nakon rasformiranja OVK čiji je bio aktivni član. Od 2004. godine bio je u pritvorskoj jedinici u severnom delu Kosovske Mitrovice da bi ubrzo „iz bezbednosnih razloga” bio prebačen u zatvor Dubrava kod Istoka.

B. Radomirović

[objavljeno: 14/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.