Izvor: B92, 29.Jun.2010, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks o istragama na Kosovu

Priština -- Rezultati istraga o kriminalu i korupciji na Kosovu biće vidljivi naredne godine, kažu u Euleksu.

Vladavina prava na Kosovu je najslabija tačka u izveštaju o napretku Evropske komisije u vezi ostvarivanjem standarda Evropske unije, a jedan od razloga je što na Kosovu ima manje tužioca od stvarnih potreba.

U borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu uključen je i Euleks, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi rezultati pokrenutih istraga očekuju se narednog meseca.

Prema započetim istragama, organizovani kriminal i korupcija su na Kosovu zastupljeni na svim nivoima - od vlade, preko opština, do raznih organizacija i neformalnih grupa.

Glavni tužilac Euleksa Johanes Van Vresvijk kaže da su istrage protiv korupcije i organizovanog kriminala pokrenute ranije, ali da će pravi rezultati biti vidljivi tek naredne godine.

"Euleks ima svoju listu predmeta i istraga koje vodi o organizovanom kriminalu i korupciji, i na osnovu nje će početi da deluje u julu mesecu, a prestaće septembra sledeće godine. Neću da idem u detalje u vezi sa nivoom i oblašću, spisak je velik, ne moramo uvek da hapsimo i pritvaramo da bi započeli suđenje”, kaže on.

Euleks sa specijalnim tužilašvom u Prištini vodi istrage na čitavom Kosovu, a neke se odnose na sever, neke na kosovsku vladu.

"Postoji spisak. Neću o imenima i brojevima na listi, ali ima dovoljno za celu godinu i nastavićemo sa tim. Glvnog tužioca i mene treba da ocenjujete na osnovu rezultata. Marta sledeće godine ćete moći da procenite moj učinak i prosudite da li sam imao rezultate ili ne”, rekao je Johanes Van Vresvijk.

Glavni tužilac na Kosovu Ismet Kabaši ističe da se kosovsko društvo suočava sa raznim oblicima kriminala i sa korupcijom na raznim nivoima, te da je tužilaštvu potreban veći broj tužilaca.

Međutim, kako Kabaši tvrdi i mali broj tužilaca na Kosovu je prošle godine ”obavio kolosalan posao”, rešivši 76 odsto dobijenih predmeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.