Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks ne odbacuje pokretanje istrage o trgovini organima

Misija Evropske unije na Kosovu, Euleks, nije odbacila mogućnost pokretanja istrage o navodima trgovine organima Srba sa Kosova, koji su oteti tokom i posle konflikta 1999. godine, nakon čega su im organi vađeni u gradu Burel u Albaniji, javio je danas Radio Slobodna Evropa.



Prvi put ovaj slučaj je iznet u knjizi bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte, koja je navela da tužilaštvo tokom istrage o zločinima OVK 1999. godine, nad Srbima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Romima i drugim etničkim zajednicama, "imalo ozbiljna saznanja da je najmanje 300 ljudi otetih na Kosovu odvedeno na sever Albanije, gde su im vađeni organi, koji su potom prodavani na crnoj berzi".

Šef pravosudnog sektora pri Euleksu Alberto Preduka nije mogao konkretno da kaže da li će Euleks pokrenuti istragu o navodnim zločinima u "žutoj kući" u albanskom mestu Burelu.

"Ratni zločini su u nadležnosti Euleksa, odnosno Kancelarije specijalnog tužioca. Uvek kada ima osnove za pokretanje istrage, to će i uraditi tužioci Euleksa", rekao je Preduka, dodajući da su svi dosijei u rukama tužilaca i da je svaka istraga poverljiva.

Misija UN na Kosovu, UNMIK, dostavila je krajem marta srpskom Tužilaštvu za ratne zločine kompletan izveštaj o "žutoj kući" sa dodatnom dokumentacijom, saopštilo je Tužilaštvo. U dosijeima se nalaze podaci istrage koja je obavljena 2004. godine. Jedan zvaničnik UNMIK-a, kako prenosi kosovska štampa, rekao je da u tim dosijeima nema konkretnih podataka, pošto "istražioci Haškog suda i UNMIK-a nisu ništa utvrdili tokom svoje posete Albaniji".

Zvaničnik UNMIK-a je rekao da je srpskom Tužlaštvu preneto da je bilo kakva istraga o trgovini ljudskim organima u Albaniji u nadležnosti Euleksa. Upitan da li je ovo pitanje bilo tema razgovora na sastanku tužilaca Euleksa i Srbije, Preduka je kazao da su "naši tužoci ozbiljno uzeli u obzir ovo pitanje koje se odnosi na teške zločine, što je u njihovoj nadležnosti".

"Oni smatraju važnom svaku saradnja sa nadležnim vlastima koji mogu da pomognu u ispunjenju njihovog mandata", rekao je Preduka.

Del Ponteova je u svojoj knjizi "Lov - ja i ratni zločinci" navela da je Haški trubunal dobio informacije od "pouzdanih novinara" da su kosovski Albanci oteli i transportovali izmedu 100 i 300 osoba s Kosova u severni deo Albanije posle 12. juna 1999, kada su NATO snage došle na Kosovo. "Otetima su kasnije vađeni organi radi ilegalne prodaje i transplantacije", navela je ona. Povodom ovog slučaja, Savet Evrope je imenovao Dika Martija za specijalnog izaslanika. Švajcarac Marti je član Parlamentarne skupštine i komisije za pitanja ljudskih prava Saveta Evrope, a očekuje se da on uskoro počne posetu regionu, naveo je Radio Slobodna Evropa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.