Euleks ne može da zabrani posete Kosovu

Izvor: RTS, 26.Maj.2010, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks ne može da zabrani posete Kosovu

Povodom odluke Euleksa da zabrani nenajavljene posete srpskih zvaničnika Kosovu, ministar Bogdanović rekao da se Euleks ovim potezom "stavio na stranu Prištine, jer je preuzeo ulogu advokata secesionista, kršeći Rezoluciji 1244.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je od Euleksa da hitno povuče odluku o tome da Kosovska policijska služba kontroliše da li delegacije iz Srbije na Kosmetu borave ovlašćeno ili ne.

Državni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je, povodom odluke Euleksa da zabrani nenajavljene posete zvaničnika Srbije Kosovu, da misija EU nema mandat da izriče takve zabrane.

"Euleks treba da se bori protiv terorizma, organizovanog kriminala i da u tom smislu budu mnogo aktivniji, jer i terorizma i kriminala ima na Kosovu", rekao je Ivanović.

Državni sekretar je dodao da su Srbi povratnici u selu Žaču u dva navrata napadnuti vatrenim oružjem što je "akt terorizma", ali se Euleks "nije mnogo angažovao" oko tog slučaja.

"Srpski zvaničnici mogu da dolaze na Kosovo, pa čak ni u kosovskim zakonima nema nijedan član koji to zabranjuje", rekao je Ivanović.

Ivanović je dodao da funkcioneri Srbije poštuju proceduru i najavljuju posete Kosovu, ali ne zbog dozvole, već zbog pratnje.

Bogdanović je rekao da je Euleks svojom naredbom da KPS kontroliše da li su delegacije iz Srbije ovlašćeno na Kosovu ili ne, "prekršio svoju neutralnost na koju ga njegov manat obavezuje".

Portparol Euleksa Kristina Herodes potvrdila je ranije danas Tanjugu da će zvaničnicima Srbije, koji dolaze na Kosovo nenajavljeno, posete biti zabranjene.

"Nakon poslednjih nenajavljenih poseta srpskih službenika Kosovu i u bliskoj saradnji sa Briselom i kancelarijom evropskog predstavnika u Prištini, Euleks je Kosovskoj policiji izdao uputstva prema kojima, ako je poseta neovlašćena, mora biti odbijena", navela je Herodes.

Bogdanović smatra da je "očigledno da se Euleks ovim potezom stavio na stranu Prištine, preuzevši ulogu advokata secesionista, kršeći Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN", saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar je poručio da "naše strpljenje i pokazana konstruktivnost imaju svoje granice", a da ovakav stav Euleksa, kao i nedavna izjava predstavnika EU za sever Kosova Mikelea Đifonija "da je pitanje statusa Kosova za EU završena stvar, neminovno stavljaju našu dalju saradnju pod znak pitanja".

"Od Euleksa tražim da hitno povuče ovakvu odluku, jer u protivnom našu saradnju i odnose ozbiljno dovode u pitanje", istakao je Bogdanović, navodi se u saopštenju.

On smatra i da je ovu odluku Euleks "očigledno namerno tempirao pred održavanje izbora u Kosovskoj Mitrovici i na taj način pridružio se provokacijama Prištine".

Bogdanović je naveo i da će izbori u Mitrovici, zakazani za 30. maj, "bez obzira na sve provokacije, biti održani i što je najvažnije potvrdiće ozbiljnost države Srbije, ojačati njene institucije i prisusutvo u pokrajini, posebno u njenom severnom delu, ma koliko se to nekom ne dopadalo i smetalo".

"Napominjem da sam jutros bez ikakvih problema iz Beograda doputovao u severni deo pokrajine, gde se i sada nalazim. Kako će meni, koji sam rođen i živim na Kosovu i Metohiji, ili bilo kom srpskom političaru iz pokrajine, da zabrani da dođe u svoju kuću?", naveo je Bogdanović.

Herodes je objasnila da odluka Euleksa uključuje i one osobe koje nose oružje i kojima će, osim ako su prethodno dobile ovlašćenje, takođe biti zabranjen ulaz.

"Kada je reč o privatnim posetama, primenjuju se uobičajene mere kontrole. Privatni posetioci nisu ovlašćeni da nose oružje", rekla je Herodes i navela da je Beograd obavešten o ovim uputstvima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpskim političarima zabranjene "neovlašćene posete" Kosovu

Izvor: 24sata, 26.Maj.2010

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović istakao je da to tako neće moći.

Nastavak na 24sata...

Kontrola poseta Kosovu

Izvor: BBC na srpskom, 26.Maj.2010

Euleks najavio kontrolu dozvola zvaničnika iz Srbije pri posetama Kosovu, uključujući i njegov severni deo. Ivanović: Euleks nema mandat da zabrani posete.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.