Euleks ne dolazi 9. decembra

Izvor: Politika, 03.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks ne dolazi 9. decembra

Raspoređivanje Euleksa će se odvijati postepeno, jer je potrebno malo vremena da Srbi steknu poverenje u tu misiju

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže za „Politiku” da 9. decembra na sever neće doći pripadnici Euleksa, kako je to juče najavio zamenik šefa ove misije Roj Riv.

– To je hipotetički termin, zato što se dan ranije održava samit EU na nivou ministara spoljnih poslova, kada će, verovatno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biti doneta politička odluka kojom treba da se operacionalizuje raspoređivanje Euleksa – kaže Ivanović.

Da li onda njegovo upozorenje da će „policija odgovoriti na svako eventualno nasilje prema službenicima evropske misije” možemo čitati kao medijsku pripremu?

Raspoređivanje će uslediti, to je odluka Saveta bezbednosti UN koju mi poštujemo, ali će se odvijati postepeno i veoma oprezno, zato što je Euleks u prethodnom periodu satanizovan. Trebaće malo vremena da Srbi steknu poverenje u tu novu misiju. A to će u velikoj meri zavisiti od toga kako se ta misija bude ponašala u svojim prvim danima.

Riv je rekao da zvaničnici Euleksa već vode razgovore sa srpskim političkim liderima na Kosovu kako bi se izbegla fizička konfrontacija, a i u zaključcima sa samita NATO-a traži se od Srbije da utiče na strane na Kosovu da se uzdrže od nasilja. Da li radite sa srpskim stanovništvom na tome?

Preko medija o Euleksu se više ne govori kao o nekoj satanskoj misiji nego kao o misiji EU koja je sada prihvatila uslov na kome smo dugo insistirali – da ne bude autonomna u potpunosti, nego da zavisi od volje i stavova UN.

Ali šef Unmika Lamberto Canijer juče je rekao da će Unmik posle četiri meseca ovlašćenja predati Euleksu. Kako to shvatate i da li ste se o tome dogovorili sa UN?

Unmik može da preda ovlašćenja Euleksu samo u onom delu koji se tiče Euleksa, a to su policija, pravosuđe i carina. Ali Unmiku ostaje čitav politički deo, za koji nema osnova da ga prepušta bilo kome. Dakle, tu nema ništa mimo dogovora. I to je dobro, pošto je Unmik u jednom momentu ta ovlašćenja predao lokalnim privremenim institucijama.

Znači da će institucije u Prištini morati ta ovlašćenja da vrate Euleksu?

Naravno. Tokom vremena uticaj Unmika je slabio, pojavljivala se sve veća ambicija da lokalne institucije preuzmu ta ovlašćenja i Unmik ih je formalno preneo. Sada Euleks vraća u igru međunarodnu zajednicu, a snagu Euleksu daje to što mu ovlašćenja prenosi Unmik, ojačan poslednjom odlukom SB i to što sami Albanci moraju da vrate ovlašćenja koja su dobili od Unmika. Dve od tri strane su se složile da Euleks treba da ima ta ovlašćenja koja je ranije imao Unmik.

Kako shvatate Canijerov stav da je na kosovskim institucijama da odluče o planu od šest tačaka?

To znači: Mi smo kao međunarodna zajednica dali šest tačaka kao ponudu. Vi to možete da odbijete, ali razmislite kako ćete posle. Treba imati u vidu da je Canijer taj stav izneo posle jedinstvenog stava u SB, posle kojeg je prilično ojačao svoju poziciju. Sada više on ne predstavlja samo zemlje zapadne Evrope, ili samo Kinu i Rusiju, nego na osnovu jedinstvene odluke, koju, prvi put, nije pratio nijedan uzdržan glas. Albanci, dakle treba dobro da razmisle.

Da li neko u tom smislu radi sa albanskom stranom, pošto su oni dva puta organizovali demonstracije protiv dolaska Euleksa?

Primetili ste da su poslednji protesti bili slabije organizovani i malobrojniji od prethodnih. Tokom prvih postojala je prećutna saglasnost privremenih institucija, koje su smatrale da će tim protestima ojačati svoju pregovaračku poziciju i pojačati pritisak na međunarodnu zajednicu.

Šta se desilo između ta dva protesta?

Kod drugog protesta u Prištini vlasti su shvatile da ih zapravo opozicija gura u dalju konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom. To je Canijerova poruka: Možete vi to uraditi, ali na vama je da odlučite hoćete li evropsku perspektivu ili ovaj haos.

Biljana Mitrinović

[objavljeno: 04/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

O.Ivanović: Euleks ne dolazi 9. decembra

Izvor: Kurir, 04.Dec.2008, 01:37

BEOGRAD, 3. decembra (Tanjug) - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da 9. decembra na sever Kosova neće doći pripadnici Euleksa, kako je to najavio zamenik šefa ove misije Roj Riv. "To je hipotetički termin, zato što se dan ranije održava samit EU na nivou...

Nastavak na Kurir...

Ivanović: Ne dolazi Euleks 9. decembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2008

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da 9. decembra na sever Kosova neće doći pripadnici Euleksa, kako je to najavio zamenik šefa ove misije Roj Riv..."To je hipotetički termin, zato što se dan ranije održava samit EU na nivou ministara spoljnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ivanović: EULEKS neće biti na severu Kosova 9. decembra

Izvor: EMportal, 04.Dec.2008

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da pripadnici EULEKS-a na sever Kosova neće doći 9. decembra, kada će, kao što je najavljeno, EULEKS preuzeti dužnost.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.