Euleks nasuprot UN, ali bez UN ne može

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks nasuprot UN, ali bez UN ne može

BRISEL - Evropska unija i Ujedinjene nacije su veoma zabrinute, ali nisu u stanju da se dogovore o zajedničkom delovanju na Kosovu posle 15. juna, saznaje agencija Beta u evropskim diplomatskim izvorima u Briselu.

Samoproglašene vlasti u Prištini najavile su da 15. juna proglašavaju stupanje na snagu ustava na celoj teritoriji pokrajine.

Evropska unija namerava da na Kosovu razmesti svoju misiju Euleks, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije utemeljena odlukom Saveta bezbednosti UN, a rezolucija 1244 SBUN će i dalje ostati na snazi.

Zasad nema nikakve odluke o povlačenju UNMIK-a, dok sve govori da će razmeštaj Euleksa biti odložen u odnosu na planirani rok u junu, ocenili su glavni "na terenu", od EU zaduženi funkcioneri za Euleks i spoljnu i bezbednosnu politiku Unije, kada je u pitanju Kosovo.

Albansko reagovanje na ostanaka Unmika - nepoznanica

Zato je upozoreno da takva situacija može biti veoma komplikovana i opasna, uključujući i neko "radikalno" ispoljavanje nezadovoljstva, kako sa albanske strane koja traži odlazak UNMIK-a, tako i među kosovskim Srbima koji ne priznaju samoproglašene vlasti u Prištini, već jedino rezoluciju 1244 SBUN, i UNMIK i Kfor.

Kako su to juče Političko-bezbednosnom komitetu EU u Briselu preneli za Zapadni Balkan zaduženi funkcioner Štefan Lene, kao i od EU postavljeni šef Euleksa Iv de Kermabon i "civilni šef" Piter Fejt, u ovom trenutku nije jasno kako će Euleks moći da se razmesti na Kosovu.

Prema njihovoj analizi, sve govori da će UNMIK morati da bar u suženom sastavu i dalje ostane na Kosovu kao jedina međunarodna politička vlast, uz Kfor čija se vojno-bezbednosna misija tamo takođe nastavlja na temelju rezolucije 1244 SBUN.

Euleks u funkciji samo u albanskim sredinama?

Za Euleks zaduženi sektori u EU smatraju da bi delimično "pokriće" za razmeštaj evropske misije mogao biti poziv vlasti u Prištini, što bi značilo da bi Euleks eventualno mogao "pomagati kosovskim vlastima" samo na delovima Kosova gde žive Albanci.

Veliki problem za razmeštaj Euleksa jeste i to što su privremene vlasti kosovskih Albanaca jednostrano proglasile nezavisnost pokrajine, koja je i dalje pod međunarodnom pravnom privremenom upravom UN, i što nezavisno Kosovo ne priznaju ni neke članice EU, iako su one podržale formiranje Euleksa.

Španija je, recimo, stavila do znanja da neće dati "zeleno svetlo" za učešće španskih predstavnika u misiji EU na Kosovu sve dok UNMIK ne prenese ovlašćenja na Euleks.

Vlada u Madridu je predočila da se drži međunarodnog prava i odredbe u članu 5. dokumenta EU "Zajednička akcija" o upućivanju misije Euleksa na Kosovo, u kojem se nalaže da će to biti učinjeno pošto se na nju prenesu ovlašćenja UNMIK-a.

Zvaničnici u Savetu ministara EU su rekli da je istina da i neke druge zemlje EU traže da Euleks dobije "zeleno svetlo" UN, ali su dodali da "one članice Unije koje to ne žele, ne moraju učestvovati u Euleksu".

EU i, naročito, Vašington i NATO, vrše sve snažniji pritisak na generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da do 15. juna prihvati rešenje prema kojem bi UNMIK i Euleks delovali zajedno na Kosovu.

Ban Ki Mun nije dao zeleno svetlo nijednom rešenju

Dosad, međutim, generalni sekretar UN nije pristao ni na jednu od predloženih formula za takvo rešenje, rekli su Beti međunarodni diplomatski izvori u Briselu.

Rusija je, istovremeno, ponovila čvrst stav da Euleks nema međunarodnu pravnu osnovu, iako se u EU pozivaju na delove rezolucije 1244 SBUN o Kosovu, koji, prema tumačenju EU, omogućavaju razmeštaj Euleksa koji će "pomagati kosovskim vlastima" na polju vladavine zakona.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je nedavno u Londonu, na "diskretnom" sastanku ministara Kontakt grupe predočio spremnost Moskve da pomogne u nalaženju rešenja za Euleks kroz nagodbu u SBUN, uz poštovanje rezolucije 1244 SBUN, jer bi to jedino bilo prihvatljivo i za Srbiju.

Kondoliza Rajs, američki državni sekretar je, međutim, veoma oštro zahtevala da se prizna realnost "nezavisnog Kosova" i da Euleks preuzme misiju od UN.

Jedan visoki zvaničnik slovenačkog predsedništva EU je juče rekao novinarima da postoje "međunarodni izazovi" i "otpori na terenu" za razmeštaj Euleksa. O tome se, dodao je, vode "rasprave u međunarodnim forumima" i ne zna se kad bi ti "izazovi mogli da se uklone".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.