Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks ima tehnički, a ne politički mandat

Šef Euleksa Iv de Kermabon pozvao je sve aktere uključene u kosovska zbivanja da ne politizuju misiju Evropske unije, ističući da je njen mandat tehničke prirode.

Kermabon je u intervjuu prištinskom listu "Ekspres" rekao da on nema mandat da se meša u politička pitanja i pitanja statusa i da Plan od šest tačaka nije ni odgovornost, niti odluka Euleksa.

"Ne pokušavam da idem dalje, drugačije od te pozicije. Ja sam na Kosovu, sa jasnim mandatom da radim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za dobrobit stanovništva u oblasti vladavine prava", rekao je Kermabon, napominjući da je to preneo i ministrima u Beogradu. On je rekao da sudije Euleksa imaju slobodu da odrede koje će zakonske akte koristiti u sudskim procesima na Kosovu, dodajući da izbor zakona za suđenje može zavisiti o vremena kada je krivično delo počinjeno. "Odluka je svakog sudije koji zakon će da koristi. I albanske sudije koriste pravilnik UNMIK-a", kazao je šef Euleksa. On je naveo da takva praksa vlada u Francuskoj i da je za njega najbitnije da se na Kosovu organizuje profesionalno suđenje i utvrde činjenice.

Ivanko: UNMIK ne upravlja Kosovom

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je danas da Misija UN ne upravlja više Kosovom i da je pretvorena u posmatrača i izveštača o politčkim kretanjima na Kosovu.

Ivanko je redakciji BBC-ja na albanskom rekao da samo Savet bezbednosti UN-a može odlučiti o okončanju ili otvaranju ove misije. Broj pripadnika UNMIK-a u stalnom sastavu sa pet hiljada, koliko ih je bilo prošle godine, neprestano se smanjuje i planirano je da do leta bude desetostruko manji - 500 ljudi.

Predstavnici institucija Kosova su zatražili okončanje rada UNMIK-a obrazložući da posle usvajanja Ustava Kosova Misija nema ovlašćenja koje je ranije imala. Predstavnici kosovskih institucija smatraju i da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, kojom je UNMIK uspostavljen, prevaziđena.

Istovremeno, predstavnici kosovskih Srba ocenjuju da je zahtev za odlazak UNMIK-a u suprotonosti sa Rezolucijom 1244 i da UNMIK i Euleks predstavljaju međunarodnu zajednicu na Kosovu.

Ivanko je naveo da, ukoliko se postigne saglasnost sa institucijama Kosova, UNMIK bi mogao da predstavlja Kosovo u državama koje do sada nisu priznale njenu nezvaisnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.