Euleks i KPS šok bombama na Srbe

Izvor: Politika, 15.Feb.2011, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks i KPS šok bombama na Srbe

Združene policijske snage juče u cik zore brutalno pretresale kuće Srba i uhapsile trojicu iz Zubinog Potoka

Pripadnici Euleksa uz podršku Kfora i specijalnih jedinica KPS u okviru akcije „protiv organizovanog kriminala” uhapsili su juče ujutru Srđana Aleksića, Nikolu Radovanovića i Dušana Milovića, radnike benzinske pumpe „Starkos” u selu Ugljare, u opštini Zubin Potok, na krajnjem severu Kosova. Prilikom brutalne i divljačke akcije hapšenja, prema tvrdnjama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << očevidaca, Euleks potpomognut Kosovskom policijom i međunarodnim vojnicima pretražio je četiri kuće i jedan poslovni objekat na području Zubinog Potoka.

– Operacija je povezana sa istragom više kriminalnih aktivnosti, među kojima su šverc, utaja poreza, neplaćanje uvoznih taksa i organizovani kriminal – rekla je za „Politiku” Irina Gudeljević, portparol Euleksa u Prištini. Istragu je, navela je ona, nadgledala Kancelarija specijalnog tužilaštva Kosovo, a nalog za pretragu i hapšenja izdao je pretpretresni sudija. Irina Gudeljević je rekla da se radilo o policijskoj operaciji i „preduzete su sve bezbednosne mere”. Portparol Euleksa nije imala odgovor na pitanje da li je brutalno hapšenje u stvari sprovođenje vladavine prava koju Euleks stalno potencira.

Akciju pretresa i hapšenja u selu Ugljare i u selu Donji Jasenovik koja se nalaze na periferiji varošice Zubin Potok oštro je osudio Slaviša Ristić predsednik opštine Zubin Potok. On je Euleks akciju nazvao brutalnom, a u izjavi novinarima je kazao da lokalna samouprava oštro osuđuje svaki vid kriminala, ali i dodao: „Mi nećemo dozvoliti da nam Euleks i KPS zastrašuju žene i decu, a ukoliko Euleks ima nameru da zaplaši Srbe u Ibarskom Kolašinu čekamo vas budni”. Ristić je još rekao da Euleks ne može da ih smatra kriminalcima samo zato što nisu platili porez nezavisnom Kosovu koje srpska zajednica ne priznaje, niti to može da bude organizovani kriminal.

Akcija Euleksa potpomognuta specijalnim jedinicama KPS uz asistenciju vojske Kfora izvedena je juče u 2.30 iza pomoći, a kako za „Politiku” priča vidno potreseni Saša Virijević iz Donjeg Jasenovika, metode mirovnjaka Euleksa i KPS su ravne „fašističkim”. On je sa ženom i dvoje maloletne dece uspeo da prebegnu u centralnu Srbiju, jer kako kaže posle ovakvih zastrašivanja Srbi teško da mogu da ostanu i opstanu na svojim ognjištima.

– Oko 80 džipova sa upaljenom rotacijom opkolilo je prvo kuću komšije, a meni i bratu je dojavljeno da hoće da nas hapse. Prvo su cokulama i kundacima pušaka udarali na vrata, na prvom spratu kuće gde živi moj oca koji je pre nedelju dana operisan od srca i koji je videvši uperene puške i tridesetak do zuba naoružanih vojnika i policajaca pao ko pokošen. Upali su u kući i naočigled bolesne majke polomili sve do čega su došli, a u međuvremenu grupa se popela na sprat porodične kuće, pajserom polomila vrata, gde su se u momentu brutalnog napada nalazili moja žena i dvoje dece od devet i šest godina. Nisu se obazirali na ciku i pisku dece, već su pokupili kompjutere, laptop, odneli zlatni nakit, čak i dečije zdravstvene knjižice – priča Virijević, vlasnik privatne prodavnice u Donjem Jasenoviku koji se bavi i trgovinom naftom, ali i koji uredno plaća sve dažbine.

Ništa bolje nije prošao ni vlasnik pumpe gde su upali predstavnici Euleksa i kako Srbi tvrde pripadnici interventne jedinice pod nazivom „Rosa”, a primećeno je da su policajci među sobom razgovarali na albanskom. Vlasnik pumpe kaže da je nakon hapšenja trojice njegovih radnika na benzinskoj pumpi zatekao haos i da je unutra sve bilo prevrnuto i polomljeno.

Zatražili smo odgovor i u Multinacionalnom bataljonu sever i objašnjenje zašto nisu reagovali na akciju Euleksa koja se odvijala naočigled međunarodne vojske.

Kapetan Erve de Klermantoner savetnik za odnose sa javnošću MB „sever” kaže da je Kfor učestvovao u akciji ali da je „delovao kao treći element, iza KPS-a i Euleksa”. Inače drugih komentara nisu imali.

B. Radomirović

objavljeno: 15.02.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.