Euleks i Beograd i o carinama?

Izvor: RTS, 26.Avg.2009, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks i Beograd i o carinama?

Dan posle demonstracija protiv sporazuma misije EU i Beograda o policijskoj saradnji, Euleks uputio zahtev kosovskoj vladi da odobri i pregovore sa Srbijom o carinama, piše prištinska štampa. Euleks demantuje te tvrdnje.

Euleks je demantovao pisanje da je, posle pregovora o policijskom protokolu sa Srbijom, ta misija EU uputila još jedan zahtev kosovskoj vladi.

"Želimo da naglasimo da Euleks nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije poslao nikakav zahtev kosovskim vlastima da odobre pregovore sa srpskom vladom o carinama i olakšicama u slobodnoj trgovini", navedeno je u saopštenju Euleksa.

Euleks je posle pregovora o policijskom protokolu sa Srbijom uputio još jedan zahtev kosovskoj vladi da odobri pregovore sa Srbijom o carinama, odnosno u vezi sa olakšicama vezanim za slobodnu trgovinu, prenosi prištinska štampa.

Koha ditore navodi da, kao i u slučaju policije, kada je Euleks tražio da pregovara i potpiše Protokol o saradnji sa Srbijom u borbi protiv kriminala, za carine je tražio uvid u podatke o slučajevima kršenja sporazuma CEFTA od strane Srbije i Bosne i Hercegovine u trgovini sa Kosovom.

Najava novog sporazuma usledila je svega dan, pošto su aktivisti kosovskog pokreta za samoopredeljenje "Vetevendosje" polupali tridesetak Euleksovih vozila u znak protesta zbog protokola o policijskoj saradnji.

Izvori lista iz kosovske vlade su listu izjavili da je Euleks vlastima u Prištini uputio molbu za dobijanje saglasnosti za početak razgovora sa Srbijom o problemima trgovinskih veza.

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči kaže da će zahtev biti razmotren, a direktor carine Naim Huruglica, najavljuje da će Euleksu biti dozvoljen uvid u podatke samo za potrebe kontrole, ali ne i za pregovore sa Srbijom.

Istovremeno, premijer i predsednik Kosova dali su, suštinski, oprešne izjave o policijskom protokolu, pošto je Hašim Tači rekao da je "taj sporazum mrtav", dok su saradnici Famtira Sejdiua naglasili da su u toku razgovori koji bi mogli rezultirati kompromisnim rešenjem. 

Suštinu problema, prema liderima pokreta "Vetevendosje", predstavlja mandat Euleksa, ali i srpsko insistiranje na poštovanju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, marginalizaciji Ahtisarijevog plana i planu u šest tačaka o kome su se dogovorili Srbija i šef UN Ban Ki Mun.

"Prema protokolu čije su potpisivanje najavili Euleks i Beograd, granica između Kosova i Srbije nazvana je administrativnom linijom, a ne granicom ili međudržavnom granicom", rekao je aktivista pokreta Glauk Konjufca, "što navodi na zaključak da je mandat Euleksa, suštinski, isti kao i onaj koji je rezolucijom 1244 pripao UNMIK-u".

"Euleks, verovatno, više pažnje polaže na imidž, ali su te dve misije, suštinski, u 90 odsto mandata iste", rekao je Konjufca.

Kosovska policija uhapsila je posle nereda ukupno 22 osobe.

Misija EU na Kosovu, koja je raspoređena prošlog oktobra, osudila je nasilje, naglašavajući da takvi protesti pokazuju da organizatori nemaju preteran interes za mirne demonstracije kao sastavnog dela demokratskog društva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.