Euleks diže rampu „Đeliću“

Izvor: Glas javnosti, 05.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks diže rampu „Đeliću“

Privremeni trgovinski sporazum Srbije sa EU biće „vrlo uskoro primenjen“, obećao je visoki predstavnik EU Havijer Solana našem državnom vrhu. On je ocenio i da će predstojeći međunarodni susreti u NJujorku „dovesti do povoljnog razvoja situacije u vezi sa prisustvom Euleksa na Kosmetu“. Međutim, da li je zeleno svetlo koje smo u Briselu dobili zaista „slobodan pravac u Evropu“ ili je reč samo o „uslovnoj strelici“ koja prethodno podrazumeva ako ništa drugo, a ono bar prihvatanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << misije EU.

I dok nas predstavnici vlasti uveravaju da odnos Srbije i Evrope nije zasnovan na ucenama, opozicija, naravno, sumnja u Solanine dobre namere, te samo čeka da vidi koji novi uslov će se naći na do sada već podugačkom spisku.

Dušan Bajatović iz SPS-a smatra da nema mnogo prostora za ucenjivački stav EU.

- Evropa može da pokuša da nas ucenjuje, ali to ne znači da će srpska politička elita i građani na te ucene i pristati. Smatram da nije dobro stalno lansiranje nekih vrsta pretnji i ucena, kako od strane EU tako ni od strane nekih političkih subjekata. Mi smo se jasno opredelili za evropski put na kome su neki kompromisi neophodni, ali imajući u vidu zaštitu domaćih interesa, postoji prag ispod koga se ne može ići.

MIŠČEVIĆEVA: HAG JEDINI USLOV

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević takođe smatra da je jedini uslov koji je EU nama postavila puna saradnja sa Hagom.

- Taj uslov ne zaboravljamo ni mi ni oni, a do sada nije pominjan Euleks niti bilo koji drugi novi uslov - rekla je ona.

Da odnos između Srbije i EU nije zasnovan na ucenama, i da naša država ne bi ni pristala na njih, ističe portparol DS-a Jelena Trivan.

- Konkretan i jasan stav Srbije je da neće prihvatiti Euleks bez odobrenja UN. Mi taj stav nismo menjali i to nije uticalo na pozitivnu ocenu koju smo u Briselu dobili, kao ni na evrointegracije - rekla je Trivan.

I državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da, dokle je god Unmik prisutan u Pokrajini, ne postoji potreba za komunikacijom sa misijom EU.

- Pregovori su usmereni na to da Srbi ostanu u oblasti pravosuđa, policije i carine i da ne budu vezani za Euleks. Mi, praktično, održavamo Unmik u životu. To je interesna veza, da se razumemo. Želimo da Unmik zadrži određena ovlašćenja i dokle god imamo njega kao sponu, mi nemamo potrebe da sa Euleks misijom kontaktiramo na političkom nivou - kazao je Ivanović.

Međutim, Dragan Todorović iz SRS-a ubeđen je da EU na svaki mogući način traži da nas prevari i još da za to dobije pristanak naše vlasti.

- Misija Euleks je na Kosmetu protivpravno i protiv Rezolucije SB UN 1244, a jedini legitimitet koji može da dobije je od vlasti u Srbiji. Ona na tu misiju ne samo da pristaje, već zajednički sa EU traži način da je sprovede - rekao je Todorović i optužio „režim Borisa Tadića da se nalazi u ulozi marionete kojom upravlja EU.

A u dobronamernost evropskih zvaničnika i njihova bezuslovna obećanja da će SSP uskoro početi da se primenjuje sumnja poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević.

- Lica naših čelnika koji su išli u Brisel pokazuju sve. Ne mora tu mnogo da se razmišlja, samo se pogledaju i odmah se može uočiti kako su se tamo proveli i šta su im sve naredili. Ma neće samo da nas ucenjuju Euleksom. Evo, po Skupštini kruži mapa Srbije bez Kosova koju su britanci stavili na oficijelni sajt, a naša vlast ni da se oglasi, a kamoli da protestuje. To je strašno - kategoričan je Markićević.

Ako od srpskih zvaničnika u Briselu nije implicitno traženo da prihvate Euleks kako bi se dalo zeleno svetlo za primenu SSP-a i dalji tok integracija, ističe analitičar Aleksandar Pavić, ne mogu ni da nas drže za reč, niti ucenjuju.

- Ipak, sada se govori samo o trgovinskom delu sporazuma, od koga će, realno, više koristi imati EU nego Srbija. Time, u suštini, stičemo obaveze bez odgovarajućih prava. Nismo dobili ništa novo i ništa više od onoga što smo imali. A da bi počeo da se primenjuje ceo sporazum, siguran uslov je potpuna saradnja sa Haškim tribunalom. Tu je Holandija potpuno jasna i nepopustljiva - kazao nam je Pavić.

Analitičar Milan Nikolić kaže da se ne može precizno odgovoriti sa „da ili ne“ na ovo pitanje, ali da bi u traženju odgovora trebalo imati širu sliku i činjenicu da se na Kavkazu dešava nešto vrlo bitno.

- U jednom trenutku je prestalo da funkcioniše američko ubeđivanje da je Kosovo presedan i jedinstven slučaj koji se ne može porediti sa ostalima. Evropa je više volela da koristi štap nego bananu, ali sada malo drugačije prilazi nezavidnom položaju Srbije. Postaje pažljivija i pozitivnija. Čini se da je odustala od te politike cenkanja i sitnih ucena.

Контра обавештајна служба Одсека за дијаспору Патриотског Покрета Србије Земље Хероја је дошла до информација да ће до краја текуће календарске године Европска комисија у Бриселу од званичног Београда за статус Србије као кандидата за улаз у ЕУ тражити следеће додатне услове: 1) скидање четири оцила са државног грба Републике Србије као симбола фашистичке агресије Србије на независну Босну и Херцеговину и Хрватску 1991-1995 као и симбола српског геноцида над недужним Хрватима, Албанцима и Бошњацима с обзиром да су све војне и паравојне српске формације у дотичном рату (укључујући и етничко чишћење на КосМету 1998-1999) носиле у овом или оном облику знамење са четири оцила; 2) укидање државне химне "Боже правде" с обзиром да је у ЕУ држава одвојена од цркве; 3) укидање ћириличних писмена у Републици Србији с обзиром да је по дефиницији хрватских политолога ћирилица на просторима Хрватске била "средство великосрпског шовинизма у циљу денационализације хрватског пучанства"; 4) уклањање свих споменика династији Карађорђевића (нпр. краљу Петру Првом испред Петрове Куће на Опленцу у Тополи) као симбола великосрпског империјализма као и рушење Опленачке цркве-маузолеја Карађорђевића у истом контексту; 5) повлачење свих примерака Историје Срба у издању САНУ из 1981 па надаље из јавних библиотека и програма образовања обзиром да се у дотичним томовима спомињу Славонија, Крајина, Далмација, КосМет, Нишка област, Војводина и БиХ као земље у којима су живели Срби што изазива међунационалну нетрпељивост између Србије Београдског Пашалука и околних не-српских нација; и 6) обнављање култа личности Јосипа Броза Тита као истинског борца на просторима читаве бивше Југославије за ширење братства и јединства, међунационалног помирења и демаскирања великосрпског шовинизма и национализма (у том контексту се из Брисела препоручује да се из свих школских уџбеника у Србији избаци помињање Јасеновца, Јадовна и Градишке Старе по узору на Титоистичку Југославију јер се показало да се оваквим наставним програмима додатно шире добросуседски односи са околним народима и националним мањинама). Владислав Б. Сотировић (www.freewebs.com/ovsiste), Руководилац Одсека за Дијаспору, Патриотског Покрета Србије Земље Хероја (www.srbijazemljaheroja.com)

Добро јешто сте овога еуропског полтрона, антисрпског шићарџију, приказали у природној величини на веб сајту, али и у природној духовној величини. Благо нама, Србима, са Европом и њеним јаничарима у Србији.

Miloje, na koga ste to mislili, ne na Vladisava!

Ovo je vise nego strasno, zalosno, i tuzno? Dok god budu ZUTI na snazi, i upravljaju ovom drzavom, oni ce to i izvrsavati , ne sta Brisel kaze, nego, "V" to naredjuje. Sta? Da se skine 4-cccc, unisti cirilica, ukine religija, pa kad to sve oduzmu srpskom narodu, sta ce ostati? Da ujedine ponovo Yugu, sa sedistem glavnog grada, Gde? A sta druge nacije, i religije? Njima ostaje onkvi kakvi su bili? Znamo mi na sta "V:" cilja. Odabi, sto dalje od takvih. Mi smo u Evropi, i ako hoce da saradjuju, takvi kavi smo, to je uredu, ako ne zbogom.

OVO JE POTRESNA VEST, VISE OD ZIVOTA.

Е ова ти је добра.Ја мислим да би чеда ,Чанак.Костреш и остала клапа а можда и Тадић ако га пријатељи са запада мало притисну пристали на све ово само да уђемо у ту свету,праведну и демократску Европу која поштује сва међународна начела а поготово интегритет и суверенитет држава и не мењање међународно признатих граница.Па за такву Европу вреди се жртвовати па макар и дали делове свог тела.

Vidis li crni Vladislave kako je lako biti pametan!!!!

Brate mrzim cirilicu, kome je do cirilice nek ide u Rusiju ili Bugarsku, hocu da zivim u 21. veku a ne u kamenom dobu

hmm..

Svaka nacija ima svoju tradiciju,pa cak i svoje pismo.

Ko sad tebi kaze da moramo odustati od svoje tradicije?Zasto mora ceo svet da pise latinicom?

Vecina na ovom svetu pise kineskim pismom,pa zar sad i mi Srbi moramo pisati kineski?

Ako si toliko nastrojen zapadu onda ces uskoro se krstiti sa sakom,ako to vec sad ne radis ili ces pristati i na 25 dec po novom kalendaru kao bozic,pa ces sutra reci "mrzim srpski jezik" i onda svi moramo uciti engleski.

Da pitam proevropejce....imali bilo nesto sto volite u nasoj Srbiji??Zar je na zapadu sve lepse nego kod nas?

Voleo bih da vidim vase komentare za jedno 10 godina.Tada imate verovatno da se stidite vasih antisrpskih komentara.Zivi bili pa videli.

Nijedna nacija sebe ne mrzi kao sto to danas cini srpska nacija.To i jeste bio cilj zapada da nas dovede do toga da se odricemo srpstva.Tako su cinele poturice,pa komunisti eto sad i vi braco europejci.Pokazite malo casti i ponosa.Zapad vam se smeje koliko ste ponizni.

Bog sa neba gleda sve a pogotovo srpske umorene duse sa KiM

evroski privredni rast je iskljucivo na osnovi rasta izvoza a to nije stabilno posto se ne moze

uticati dugorocno na situaciju u drugim drzavama. unutrasnje evrosko trziste je zasiceno

svim robama. dolazeca realna deflacija zbog preteranog ulaganja u fabrike u aziji nece imati

milosti. srbima odgovara saradnja sa rusima na bazi poljoprivrede i te vrste proizvoda da bi

se i rusi oslobodili ovisnosti o uvozu iz poljske i slicnih zemanja. sem toga rusija ima oko 7%

svetskog poljoprivrednog zemljista i pre staljina je bila najveci izvoznik hrane na svetu.

procene su da bi rusija pametnom politikom mogla da poveca poljoprivrednu

proizvodnju najmanje 4 puta. evroske okupacione snage treba da shvate da srbi ni od smrti

nemaju straha. treba da prestanu da bacaju pesak u oci, ili ako ni sami ne shvataju

situaciju da traze druge savetnike. budu mislili na vreme.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.