Euleks, dan prvi

Izvor: RTS, 09.Dec.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks, dan prvi

Kosovska misija Evropske unije, Euleks, počela s radom posle više meseci odlaganja. Pripadnici nove misije i na severu Kosova, na osnovu dogovora Njujork-Beograd. Ukupno oko 1.300 službenika. Tači opet na meti kritika zapada. Nema incidenata.

Najambicioznija misija u istoriji dvadesetsedmočlane organizacije počinje sa radom nakon više po šest meseci odlaganja, uslovljenog potpunom blokadom Saveta bezbednosti UN, pregovorima sa Beogradom i tihim najavama mogućih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nevolja na Kosovu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović očekuje da će Euleks, za razliku od UNMIK-a, učiniti dodatne napore radi bezbednosti srpske zajednice, najugroženije etničke zajednice u pokrajini.

Bogdanović je rekao da očekuje da će ta misija, čije je razmeštanje danas počelo, uvesti vladavinu prava, zaštititi srpsku imovinu, obezbediti slobodu kretanja i omogućiti masovniji povratak više od 200.000 ljudi, proteranih sa Kosova posle 1999. godine.

Bogdanović je podsetio da će odlukom UN Euleks biti raspoređen na čitavoj teritoriji Kosova i da je Vlada Srbije prihvatila takvu odluku, a UN uslove koje je Srbija postavila - da misija bude statusno neutralna, da poštuje Rezoluciju 1244 i ne sprovodi plan Martija Ahtisarija.

Sjedinjene Američke Države pozdravile su pozdravile su raspoređivanje Euleksa.

"Podržavamo misiju Euleksa da ojača institucije vladavine prava širom Kosova na dobrobit svih zajednica i pormoviše teritorijalni integritet Kosova i stabilnost regiona", rekao je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

Šef Euleksa Iv de Kermabon objavio je uspostavljanje misije na celoj teritoriji Kosova, preuzimajući od UNMIK-a odgovornosti u oblasti policije, pravosuđa i carina.

Posle sastanka s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, kome su prisustrvovali i premijer Hašim Tači i visoki predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt, Kermabon je rekao da je misija koju on vodi bez problema započela uspostavljanje i na severu Kosova.

Međunarodni civilni posrednik Piter Fejt rekao je da je ''Euleks tehnička misija koja ima za cilj da pomogne kosovskim institucijama da uspostave vladavinu prava i pomogne da sprovedu sveobuhvatni plan Martija Ahtisarija''.

"Misija je u interesu svih građana i zajednica, posebno srpske", izjavio je Fejt.

Raspoređivanje počelo

"Raspoređivanje je počelo", rekao je portparol Euleksa Viktor Rojter.

"Do sada, na sever Kosova raspoređeno je 15 pripadnika granične policije, četiri carinika, osam policijskih posmatrača. Pet službenika raspoređeno je u sudu u Kosovskoj Mitrovici. Ostatak su specijalci i službenici ostalih odelenja", rekao je Rojter.

Policajci Euleksa, odnosno dojučerašnji pripadnici policije UN, ali sa novim oznakama, zauzeće do kraja dana svoja mesta u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici.

Dva policajca Euleksa stigla su u policijsku stanicu u severnom delu Kosovske Mitrovice, dok će u narednim danima stići još dvojica ili trojica, rekao je šef policijske stanice Milija Milošević.

"U severnom delu Kosova i srpskim enklavama, Euleks će u početku biti prisutan u nekom simboličnom broju. Biće potrebno malo vremena da narod tu misiju prihvati i nema razloga da se žuri sa raspoređivanjem na severu", rekao je državni sekretar za Kosovo Oliver Ivanović

Istovremeno, na carinski punkt Brnjak, na administrativnoj granici sa Srbijom, raspoređeno je 20 rumunskih policajaca, dok je prethodnica nove, Euleksove policije stigla i u Gračanicu. 

U punom sastavu do kraja zime

Euleks startuje sa 1.300, od 2.000 najavljenih službenika, potvrdili su međunarodni zvaničnici u Prištini, ponavljajući najave čelnika EU da će misija biti kompletirana do kraja zime, odnosno punih godinu dana od kako je Brisel preuzeo odgovornost za nadgledanje daljeg razvoja situacije na Kosovu.

Veći deo misije, odnosno oko 750 službenika, se sastoji od policijskih jedinica, koje će biti operativne od prvog dana. Komanda policije će se sastojati od 25 članova, dok će jedinice biti raspoređene na dve strateške lokacije.

Francuzi i Rumuni će biti raspoređeni blizu Kosovske Mitrovice, dok će italijanski karabinjeri i Poljaci biti raspoređeni u Prištini. Specijalne jedinice policije će pomagati u oblastima zaštite visokih zvaničnika, zaštite svedoka, čišćenja mina, detektovanja droge i eksploziva.

Pripadnici pogranične policije, shodno dogovoru između Beograda i UN, će biti raspoređeni na prelazima Jarinje i Brnjak na administrativnoj granici sa Srbijom, dok će međunarodni tužioci i sudije doći na radna mesta u zgradu suda u severnom, srpskom delu Mitrovice.

"Ne mislim da će biti incidenata. Ali Euleks neće biti dobrodošao u srpskim sredinama i mislim da će Srbi jednostavno bojkotovati tu misiju", rekao je visoki zvaničnik Demokratske strane Srbije i jedan od lidera Srba na severu Kosova Marko Jakšić.

Vlada u Prištini za Euleks, ali protiv sporazuma sa Beogradom

Misija EU će, kako je najavljeno, u srpskim sredinama biti raspoređena u skladu sa sporazumom u šest tačaka o kojem su se, uz žestoko protivljenje vlasti u Prištini, dogovorili Beograd i UN.

Taj dokument, koji je jednoglasno podržao i Savet bezbednosti UN, definiše posebne aranžmane za policiju, carinu i sudstvo i sredinama u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo, uključujući poseban lanac komandovanja lokalne policije, drugačiji način imenovanja sudija, kao i način na koji će biti podeljeni prihodi sa carinskih punktova na severu Kosova.

Kosovski premijer Hašim Tači izrazio je uverenje da će se Euleks rasporediti na celoj teritoriji Kosova, uključujući i severni deo, da će delovati u skladu sa ustavom i zakonima Kosova, jer će, u suprotnom, "izgubiti smisao".

"Ni na koji način neće biti podele. Nezavisna i suverena država Kosovo je nepovrediva. Euleks je u funkciji tog principa. Paralelne strukture su bez nade, njima je došao kraj", rekao je Tači prištinskom dnevniku "Epoka e Re".

Tačijevi komentari usledili su nakon niza događjaja koji su doveli u pitanje harmoniju u odnosima između Prištine i Brisela, uključujući odbijanje vlade Kosova da prihvati dogovor Beograda i Njujorka ali i hapšenja trojice nemačkih agenata, koji su nedelju dana držani u pritvoru zbog navodnog učešća u bombaškom napadu na kancelariju EU:

Čitav taj niz događaja u prvi plan je, posle skoro dve godine, izbacio izveštaj nemačke obaveštajne službe BND o Kosovu, u kome se navodi da je Tači povezan sa raznim paravojnim jedinicama, ali i umešan u reketiranje, trgovinu drogom i šverc cigareta.

"U izveštaju se detaljno navode veze vladajuće elite sa islamskim ekstremistima", piše danas američki "Vol strit džurnal".

Plan u šest tačaka, koji pretpostavlja "statusnu neutralnost misije EU u skladu sa rezolucijom 1244 i pod kapom UN", odmah su odbacili lideri kosovskih Albanaca, čime je, međutim raspoređivanje Euleksa odloženo za svega nedelju dana.

Najžešći otpor posebnim aranžamnima za kosovske Srbe pružila je fantomska "Armija republike Kosovo", koja je preuzela odgovornost za nedavni bombaški napad na sedište EU u Priština i zapretila novim akcijama ukoliko taj plan bude sproveden u delo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zebnja!

Izvor: Kurir, 09.Dec.2008

PRIŠTINA - Misija Evropske unije Euleks danas preuzima ovlašćenja od Unmika i počinje sa raspoređivanjem službenika na kompletnoj teritoriji Kosova i Metohije. Šef misije EU Iv de Kermabon izjavio je da će oko 100 pripadnika Euleksa biti raspoređeno u severnom delu Kosova i da tom prilikom neće...

Nastavak na Kurir...

Stižu u policiju, sud, na prelaze

Izvor: Glas javnosti, 09.Dec.2008

KOSOVSKA MITROVICA - Portparol Euleksa Viktor Rojter potvrdio je juče Tanjugu da će oko 100 pripadnika te misije EU danas od devet časova početi raspoređivanje na severu Kosova...Policajci Euleksa trebalo bi danas da dođu u četiri policijske stanice na severu Kosova, u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom...

Nastavak na Glas javnosti...

Raspoređivanje Euleksa protiče bez problema

Izvor: Mondo, 09.Dec.2008

Od osam sati jutros oko 1.400 pripadnika misije EU je raspoređeno na celom Kosovu. Šef misije Iv de Kermabon kaže da rapoređivanje Euleksa na severu Kosova protiče bez problema. U Kosovskoj Mitrovici je mirno, nema okupljanja Srba.

Nastavak na Mondo...

Euleks se raspoređuje

Izvor: Deutsche Welle, 09.Dec.2008

Misija Evropske unije na Kosovu, Euleks, s početnim operativnim kapacitetom počela je danas da deluje na Kosovu. Raspoređivanje njenih članova počelo je jutros u 9 sati na celoj teritoriji Kosova.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.