Euleks (bez) dileme: Srbija sutra formuliše zahteve?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks (bez) dileme: Srbija sutra formuliše zahteve?

BRISEL, NOVI SAD - Razmeštanje Euleksa širom Kosova "ključni je element za nadgledanu nezavisnost", izjavio je u Briselu pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid.

Komentarišući jučerašnje potpisivanje sporazuma s Evropskom unijom o učešću 80 američkih policajaca i osam sudija i tužilaca u misiji Euleks, Frid je istakao da taj sporazum "dokazuje zajedničku evropsko-američku želju da rade zajedno na razvoju Kosova".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Dačić: Konsultacije sa Ruskom federacijom i EU

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Misija EU na Kosovu i Metohiji prihvatljiva samo pod mandatom Saveta bezbednosti UN i pod uslovom da ne sprovodi plan Martija Ahtisarija.

"O tome se vode konsultacije sa Ruskom Federacijom i EU", kazao je sinoć Dačić gostujući u emisiji Radiotelevizije Srbije.

Plan Martija Ahtisarija, koji predviđa nezavisnost Kosmeta, nisu prihvatile sve članice Ujedinjenih nacija, ni srpske vlasti.

Izvori "Dnevnika": formula do decembra, Srbija do petka formuliše zahteve

Najverovatnije u novembru, a najkasnije u decembru, biće nađena formula da Misija Evropske Unije (Euleks) bude na Kosovu uz saglasnost Saveta bezbednosti UN, piše današnji novosadski "Dnevnik", pozivajući se na izvore u Briselu.

List navodi da će direktor za Zapadni Balkan Saveta EU Štefan Lene u petak u Beogradu dogovarati sa zvaničnicima Srbije o detaljima dokumenta koji će biti upućen u Njujork.

Štefan Lene

"Srpska strana do petka treba da formuliše precizno svoja tri zahteva koja se odnose na to da Euleks bude prisutan na Kosovu na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN, da bude statusno neutralan i da ne primenjuje Ahtisarijev plan", naveli su izvori "Dnevnika".

Ideja je da Savet bezbednosti UN ne izglasa novu rezoluciju, već da odluka bude u obliku saopštenja njegovog predsednika koje će sačiniti zemlje-članice Saveta bezbednosti UN, navodi "Dnevnik".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.