Euleks: Nijedna osoba još nije pod istragom

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Mar.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks: Nijedna osoba još nije pod istragom

PRIŠTINA - Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da još nijedna osoba nije pod istragom u vezi sa navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i severnoj Albaniji tokom i nakon sukoba 1999. godine.

"Euleks je pre nekoliko nedelja započeo preliminarnu istragu u vezi sa navodima Dika Martija. Cilj preliminarne istrage je da utvrdi da li postoji ili ne postoji dovoljno dokaza >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da bude započeta zvanična istraga. U ovoj fazi nijedna određena osoba nije pod istragom", rekla je Gudeljević.

Gudeljević je kazala da Euleks "veoma ozbiljno shvata navode koje je u nedavnom izveštaju Saveta Evrope izneo Dik Marti".

"Euleks poseduje kapacitet, stručnost, lokaciju i nadležnost da izvrši sudsko ispitivanje. Mi smo spremni, voljni i u mogućnosti da preuzmemo tu odgovornost. Tužioci Euleksa su, kao početni tehnički korak, otvorili preliminarnu istragu", kazala je Gudeljević.

Euleks je pozvao sve relevantne organizacije i pojedince, uključujući Martija, da iznesu sve dokaze koje imaju u pogledu tih ozbiljnih optužbi.

"Razumemo zabrinutost u pogledu zaštite svedoka u regionu, ali smo potpuno uvereni u svoju jedinicu za zaštitu svedoka. Iskustvo je već pokazalo da je ona u stanju da rešava visokoosetljive slučajeve. Kao misija vladavine prava, mi radimo na osnovu činjenica i dokaza. Bez dokaza ne može doći do krivičnog gonjenja. Ako dobijemo takve informacije, naši tužioci su spremni da odmah krenu sa radom", istakla je Gudeljević.

Pod istragu treba staviti puno veće stvari Mesićevo priznanje kako je srušio Jugoslaviju .Istragu o genocidu i protjerivanju većine srpskog stanovništva iz Hrvatske . Brojke jasno kazuju sve od oko 15 % Srba prije etničkog čišćenja i oko 8 % Jugoslovena od kojih sigurno 5 % Srba u Hrvatskoj je poslije Tuđmanovog čišćenja ostalo samo oko 4 % . Od toga da Srbi u Hrvatskoj u 21 veku žive bez struje . Pa do toga da se i dalje opstruira njihov povratak u svoje kuće , stanove i na svoje posjede . Na koje su zasjeli Hrvati pljačkaši i pokazali i dokazali svijetu da je ovo bio rat zbog otimačine i sprovođenja genocida najvećeg u 21 stoleću .

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.