Euleks: Carina od petka, Beograd je za to znao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2011, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks: Carina od petka, Beograd je za to znao

FRANKFURT -

Carina Euleksa i kosovskih vlasti na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova i Metohije biće uspostavljena 16. septembra, a novac od carine će ubirati Euleks, potvrdio je za frankfurtske "Vesti" zamenik šefa misije Euleks Endi Sparks.

"Beograd je za to znao, i niko ne bi trebalo da bude iznenađen", tvrdi on.

U slučaju blokada, zatvaranje prelaza

Sparks poziva sve da se ponašaju odgovorno i dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da bi, u slučaju najavljenih blokada, Kfor i Euleks mogli da procene da je neophodno zatvaranje prelaza, što, kako kaže, nije u interesu građana.

"Dogovor postignut tokom dijaloga 2. septembra (u Briselu) o carinskom pečatu važan je za poboljšanje odnosa u regionu i obezbeđivanja kretanja robe u skladu sa evropskim vrednostima. Evropska unija sada očekuje da trgovinski embargo bude uklonjen", navodi zvaničnik.

Prema njegovim rečima, EU i kosovske vlasti su se konsultovale oko procesa implementiranja sporazuma postignutog tokom dijaloga, a cilj toga je da se naparavi korak napred u slobodni trgovine i poboljša vladavina prava.

"Taj plan bi trebalo da spreči krijumčarenje i poboljša bezbednost u carinskoj zoni Kosova. Operativni rad će obavljati Euleks, u skladu sa svojim mandatom, i to će biti mešano prisustvo na severnom prelazu", rekao je Sparks i dodao da je namera da realizacija plana koji su iznele kosovske vlasti počne 16. septembra.

Novac od carine ide u budžet Kosova

On je objasnio da će Euleks prikupljati novac od carine, s ciljem da ga prebaci u jedinstveni budžet Kosova.

"EU je u kontinuitetu bila, i nastaviće da bude, u stalnom kontaktu sa srpskim partnerima, na svim nivoima. I ovaj korak implementiranja sporazuma postignutog tokom dijaloga ne bi trebalo da bude iznenađenje ni za koga. EU u potpunosti razume zabrinutost srpske strane, ali poziva sve da se ponašaju odgovorno", naveo je Sparks.

Vlada ima strategiju za najave Prištine

Direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da Vlada i državni vrh Srbije imaju strategiju za slučaj da Priština sutra postavi kosovsku policiju i carinu na prelaze Brnjak i Jarinje.

Strategija će, pojasnio je Mihajlović, ići u dva pravca, od kojih je jedan diplomatska aktivnost, a drugi sprečavanje incidenata na terenu.

On je izrazio nadu da neće biti eskalacije problema, mada Srbi sa severa Kosova najavljene poteze Prištine smatraju provokacijom, dok je, kako je ocenio Mihajlović, za Hašima Tačija to "velika avantura, koja bi mogla da se završi gore nego ona koju je pokrenuo letos".

Srbi sa severa Kosova bi trebalo da budu hladne glave i da racionalno posmatraju taj problem i izražavaju nezadovoljstvo na miran, dostojanstven način, što će biti jedini način da se izbegnu ozbiljni problemi, rekao je Mihajlović.

Euleks je misija vladavine prava, a ovo je stvar vladavine prava, ukazao je on, dodajući da misija sporovodi punu kontrolu carina i da će to biti operacija Euleksa.

"Nismo pregovarali, već informisali srpske vlasti"

Zvaničnik Euleksa tvrdi da je Kosovo jedna carinska zona, "čak i po izjavi generalnog sekretara UN", tako da je to ono što Euleks radi.

"Ne mislim da je ovde reč o statusu. Mi smo pričali sa srpskim vlastima, ali ono što smo radili jeste da smo ih informisali o operativnim aktivnostima koje ćemo započeti 16. septembra. To nije pregovaranje, već informisanje", naglasio je on.

Na pitanje s kim je o tome razgovarano Sparks je odgovorio da su to bili tehnički razgovori, jer je Euleks tehnička misija.

"To je bilo da osiguramo da, na primer, srpski poslovni ljudu i srpski zvaničnici na njihovoj strani carine znaju tačno šta planiramo da uradimo. I da srpski građani, na koje će ove mere uticati, znaju šta da očekuju", kazao je on.

Na podsećanje da je lično pre nekoliko meseci izjavio da se ništa ne može uraditi nasilno i protiv volje naroda na severu, Sparks je odgovorio da kada je reč o sprovođenju vladavine prava u zajednici, zaista je to veoma teško obavljati ukoliko je zajednica protiv vas.

"Ali, ovde je reč o kontroli prelaza jedine carinske zone. Da odgovorim na vaše pitanje, ukoliko će biti rasprostranjenih blokada, ili sličnih poteza kojima se preti, onda bi ljudi trebalo da imaju na umu da će možda biti neophodno da Kfor i Euleks zatvore prelaze, a zatvaranje prelaza nije u interesu građana", zaključio je on.

Dačić: "Pa neće moći"

I zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je u ponedeljak da je Euleks obavestio Beograd da će carinici i policija doći na administrativne prelaze na Kosovu i Metohiji.

"Pre neki dan nas je Euleks zvao na razgovor, da bi nas obavestili da će doći carina i policija na administrativne prelaze. Pa, jel to njihov posao. Da li je njihov posao da sprovode zakone Kosova, ili da budu statusno neutralni", upitao je Dačić, odgovarajući na pitanje novinara o planu Vlade Srbije ukoliko kosovski carinici dođu na prelaze na severu Kosova i Metohije.

Dačić je na to pitanje upitao šta je posao Euleksa i "šta sada treba da radi Srbije", da li zbog želje da uđe u Evropsku uniji treba da zažmuri na jedno oko, kada su u pitanju administrativni prelazi, a da drugim gleda ka Briselu.

"Pa neće moći", istakao je on i dodao da Srbija treba da izađe sa svojim prihvatljivim predlogom rešenja za problem Kosova i Metohije, jer je očigledno da rešenje koje Albanci žele nije primenjivo u praksi.

Dačić je izjavio juče i da je na sastanku predstavnika državnog vrha s predsednikom Borisom Tadićem dogovoren niz mera koje treba preduzeti, da bi se sprečilo da dođe do teških posledica i nametanja rešenja silom na Kosovu i Metohiji.

Savet bezbednosti UN sastaće se danas na sednici koja je sazvana na zahtev Srbije i Rusije, saznao je Tanjug. Tema sednice biće situacija na Kosovu i Metohiji.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Brnjak

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.