EU traži kompromis o Euleksu

Izvor: B92, 16.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU traži kompromis o Euleksu

Brisel, Priština -- Visoki zvaničnici EU i dalje sa kosovskim liderima, Beogradom i UN razgovaraju o otklanjanju prepreka za operativno delovanje misije Euleks, kažu u Briselu.

Kako kaže predstavnica za štampu visokog predstavnika EU Havijera Solane Kristina Galjak, razgovori se vode kako bi se sproveli zaključci šefova diplomatija EU da Euleks bude sposoban da sprovodi mandat početkom decembra.

Za sada, prema rečima Kristine Galjak, Solana nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spremio bilo kakvu pismenu niti bilo kakvu drugačiju poruku kosovskom vođstvu u kojoj bi se naznačio datum početka operativnog delovanja Euleksa na Kosovu.

Evropska unija želi da najpre dođe do nagodbe o svim i dalje postojećim nedoumicama i strahovanjima, uključujući i uzdržanost vođstva u Prištini, ali i uz uvažavanje stavova i dogovora vlasti Srbije sa UN oko preustrojstva UNMIK-a i u tom sklopu razmeštaja i sprovođenja mandata Euleksa na Kosovu.

Galjakova je objasnila da se nije isključeno da se početkom iduće nedelje sazove sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj bi se razmotrilo preustrojstvo delovanja UNMIK-a i u tom okviru misije Euleks na Kosovu.

Podsetimo novosadski Dnevnik je, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu već pisao da će, bez obzira na to da li će se na relaciji Priština-Brisel-Njujork postići dogovor o rekonfiguraciji UNMIK, Evropska unija započeti misiju Euleks na Kosovu 2. decembra.

Prema pisanju tog lista u slučaju da dogovor ne bude postignut Euleks će početi sa radom u albanskom delu Kosova, dok će u srpskim enklavama i na severu Kosova do daljeg, UNMIK nastaviti da radi svoj posao.

Tači: Nećemo menjati stav

Vlada Kosova ponovila da je privržena potpunom sprovođenju Ahtisarijevog plana na celoj teritoriji Kosova.

"U tom pravcu vlada Kosova će produbiti svoju saradnju s Međunarodnom civilnom kancelarijom koju vodi Piter Fejt, s misijom Euleksa koju vodi Iv de Kermabon, kao i s ostalim međunarodnim organizacijama na Kosovu koje rade na dobrobit Kosova", navodi se u današnjem saopštenju kosovske Vlade.

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da Priština neće promeniti stav o planu o šest tačaka Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Opozicija traži transparentnost

Opozicione stranke u Skupštini Kosova tražile su da od kosovskih lidera transparentnost kada su u pitanju pregovori sa međunarodnom zajednicom o planu za razmeštaj Euleksa, piše prištinski dnevnik Koha Ditore.

Predstavnici opozicije su naveli da još nisu zvanično upoznati sa detaljima plana u šest tačaka, iako su početkom nedelje imali sastanak sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tačijem.

"Kosovo neće promeniti stav. Tačke tog plana se moraju promeniti. Mi imamo držvnički stav i taj stav će se braniti do kraja", rekao je Tači sinoć u Kosovskoj Mitrovici, gde je prisustvovao otvaranju puta u selu Vinarce.

Dodao je da institucije Kosova nastavljaju korektne, konstruktivne pregovore sa međunarodnim faktorima bez bilo kakvih pritisaka.

"Podvlačim da je završeno vreme kada su se odluke o Kosovu donosile bez Kosova", rekao je Tači.

Kosovski premijer najavio je da će vlada Kosova ubrzo predstaviti svoj plan za sever Kosova.

"Neće više biti zona gde će živeti samo jedna zajednica, a koje su zabranjene za druge zajednice. Na Kosovu će biti slobode kretanja i bezbednosti i svaki građanin će živeti gde god želi", kazao je Tači.

U svom govoru on je pomenuo i oko 1.000 uzurpiranih stanova i kuća na severu Kosovske Mitrovice.

"Svaki građanin treba da ima pravo da se vrati u svoj stan ili kuću, u svoju imovinu i te kuće nikako ne smeju ostati uzurpirane", rekao je premijer Kosova i dodao da su ta pitanja postavljena u razgovorima s međunarodnim predstavnicima.

U okviru mera za podsticanje ljudi da se vrate svojim imanjima, Tači je rekao da je Vlada odlučila da za početak dodeli 10.000 evra za obnovu kuće Ali Kadriua, na severnom delu Kosova.

Kadriu već nekoliko nedelja pokušava da obnovi svoju kuću, ali UNMIK je nekoliko puta prekidao radove zbog protesta srpskih građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.