EU podržala rad Euleksa na Kosovu

Izvor: S media, 01.Sep.2009, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU podržala rad Euleksa na Kosovu

"Komitet za politička i bezbednosna pitanja EU dao punu podršku radu misije Euleks na Kosovu i to će, po svemu sudeći, podrazumevati i tehnički aranžman izmedju Misiije za vladavinu prava i policije EU na Kosovu i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije", rekla portparolka Euleksa Karin Limbal.

"Ambasadori EU su u potpunosti podržali rad prisustva EU na terenu, Euleksa i specijalnog predstavnika EU, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i tehničke aranžmane s Beogradom. To je izuzetno značajan element u borbi protiv organizovanog kriminala i doneće koristi svim gradjanima Kosova. Konsultacije sa svim relevantnim stranama u ovom procesu će se nastaviti", rekla je Limbal.

Zvaničnici Vlade Srbije su prethodno najavili potpisivanje takozvanog operativnog protokola sa Euleks policijom, čemu se suprostavila Priština.

Šef Euleksa Iv de Kermabon je sredinom avgusta objasnio da nije ništa neobično da Euleks potpisuje takve sporazume sa odgovarajućim ministarstvima u regionu.

Prema toj izjavi, slične sporazume Euleks je potpisao i u vezi sa sprečavanjem pranje novca i finansiranjem terorizma.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je 28. avgusta da će sporazum MUP- a Srbije i Euleksa zaživeti i pored protivljenja albanskih zvaničnika u pokrajini, kao i da je pravo pitanje zašto Prištini ne odgovara suzbijanje kriminala na Kosovu.

"Bez obzira na protivljenje Prištine, mislim da će taj protokol zaživeti i da će doći do potpisivanja. U stvari, pravo je pitanje zašto Prištini nije stalo da se suzbiju kriminalne aktivnosti na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.