Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Misija Euleks će biti odložena?

BRISEL - Planovi Evropske unije da sredinom juna rasporedi misiju Euleks na Kosovu verovatno će biti odloženi jer sa UN čija je misija (UNMIK) trenutno na Kosovu, još nije postignut dogovor o preuzimanju vlasti, rečeno jeu Briselu.

"Mi i dalje planiramo raspoređivanje, ali sada je teško uspostaviti logistiku koja je potrebna da bi do tada sve bilo urađeno kako treba. To je malo verovatno", rekao je neimenovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zvaničnik EU.

Evropska unija je u okviru misije Euleks trebalo, prema ranijim najavama, da na Kosovu do 15. juna rasporedi 2.200 policajaca i pravnika. Kako navodi Rojters pozivajući se na diplomatske izvore, Rusija koja se protivi proglašenju nezavisnosti Kosova, koristi svoj uticaj u Savetu bezbednosti UN kako bi sprečila da misija Euleks preuzme vlast od UNMIK-a na Kosovu.

Današnji prištinski dnevnik "Zeri" piše da generalni sekretar UN Ban Ki Mun neće, kao što se očekivalo, narednih dana izneti plan o rekonfiguraciji UNMIK-a na Kosovu. Pozivajući se na diplomatske izvore u Njujorku, dnevnik piše da dosadašnji razgovori UN i Evropske unije nisu doveli do sporazuma koji bi definisao odnose između UNMIK-a, Međunarodne civilne kancelarije i misije EU na Kosovu, nakon što 15. juna stupi na snagu novi Ustav Kosova. Cilj dosadašnjih pregovora bio je da se pronađe "zajednički jezik" za sve tri misije i da se, kako piše dnevnik, "sačuva obraz UNMIK-a".

Istovremeno, zapadne zemlje smatraju da je problematično i sporno što UN žele da sa Beogradom postignu saglasnost o "praktičnim aranžmanima" u šest oblasti, među kojima su pravosuđe, policija, carine i granična kontrola.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.