EU: Euleks operativan u decembru

Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Euleks operativan u decembru

Šefovi diplomatija Evropske unije razgovaraju danas u Briselu o Euleksu i tekućem razmeštaju misije.

Portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Havijera Solane Kristina Galjak izjavila je „da je cilj da se uz postepeni stalni razmeštaj pripadnika Euleksa dođe do 'kritične mase’, kad misija biva u stanju da počne da sprovodi svoje zadatke".

Ona je dodala da „pregovori o Euleksu ne mogu trajati u nedogled i da se vrše pripreme da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Euleks postane operativan u decembru". Ali je naglasila da EU u svakom slučaju nastoji da se sve usaglasi i sa Beogradom, uključujući kontakte s predsednikom Srbije Borisom Tadićem da bi se to „učinilo na dobar način, ali naša je namera da se to učini u decembru".

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da Srbija neće pristati na razmeštanje Euleksa na KiM sve dok ne dobije čvrste garancije na papiru da su njeni uslovi za rekonfiguraciju međunarodnog prisustva u toj pokrajini u celini uvaženi.

- U fazi smo u kojoj su naši preduslovi za razmeštanje Euleksa prihvaćeni u izjavama i formulacijama visokih funkcionera EU. Međutim, sve dok ne dobijemo garancije „na papiru" nema nikakvog dogovora", izjavio je Tadić Tanjugu.

On je rekao da Srbija traži i da vidi kakvo je prisustvo UN na Kosovu i šta su nadležnosti predstavnika UN jer želi da UN budu garant statusne neutralnosti i garant da suverenitet Srbije neće biti doveden u pitanje.

- Odlična je okolnost da iz EU pa i Ujedinjenih nacija dobijamo poruke da su uslovi Srbije prihvatljivi, ali da vidimo kako će to biti garantovano na papiru - naglasio je Tadić i dodao da je uveren da je Srbija preciznim zahtevima za Euleks isključila mogućnosti da razmeštanje misije Evropske unije jednog dana bude protumačeno kao njeno odustajanje od Kosova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.