EP danas o korupciji u Euleksu

Izvor: B92, 03.Nov.2014, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP danas o korupciji u Euleksu

Federika Mogerini i Evropski parlament u Briselu nastoje da utvrde činjenice o navodima tužiteljke Euleksa da su sudije i tužioci u toj misiji primali mito.

To je najavila portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, Maja Kocijančič. Ona je potvrdila da o tome u Pododboru za bezbednost i odbranu EP razgovaraju zvaničnici Evropske službe za spoljne poslove Federiko Đentilini i Kenet Din.

Na pitanje novinara zašto je taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanak iza zatvorenih vrata, Kocijančičeva je odgovorila da je to "kao što znate, osetljivo pitanje".

Mogerinijeva, nova visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, koja je danas stupila na dužnost odmah se, rekla je Maja Kocijančič, na prvom sastanku pozabavila ovim slučajem optužbi za krupnu korupciju i kršenje pravila u EU misije vladavine prava na Kosovu, Euleksa.

Po njenim rečima, visoka predstavnica EU je "vrlo jasno predočila da se s tim mora sučeliti s najvećom mogućom otvorenošću i da je u interesu EU da se razjasni sve što je povezano s tim slučajem i da se očuva verodostojnost te misije (Euleks)".

Na pitanje novinara da li je tačno da je više zvaničnika u Euleksu suspendovano s dužnosti, predstavnici za štampu su uzvratili da zasad o tome ne mogu ništa više reći i dodali da nije predviđeno nikakvo saopštenje za štampu posle zatvorenog sastanka službe s Federikom Mogerini na čelu i poslanika u SPO EP.

Fernando Đentilini je bio blizak saradnik Eštonove, a smenjena tužiteljka Euleksa Marija Bami ga je u nedavnom intervjuu navela kao jednog od najodgovornijih funkcionera za raširenu korupciju u Euleksu.

Bamijeva je smenjena nakon što je prištinski dnevnik "Koha ditore" objavio seriju tekstova o korupciji u vrhu Euleksa i pokušaja najviših funkcionera misije da spreče istragu o tome i osumnjičena da je dostavila podatke novinarima.

“Imenujem Đentilinija kao krivca zato što na kraju krajeva EEAS upravlja Euleksom, iako oni uporno pokušavaju da sa sebe skinu odgovornost”, ukazala je Bamijeva u nedavnom intervjuu za briselski portal "EU obzerver".

Nekoliko poslanika Evropskog parlamenta zatražilo je prošle nedelje da se formira nezavisno istražno telo da ispita optužbe koje su izneli Bamijeva i "Koha ditore".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.