Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doris Pak: Bez potpisa Kosova protokol sa Srbijom nevažeći

Poslanik Evropskog parlamenta Doris Pak ocenila je danas da tehnički aranžman Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije neće imati vrednosti ako ga ne potpišu i institucije Kosova.



"Predlažem Euleksu da pozove Vladu Kosova da potpiše protokol kako bi na njemu bila tri potpisa: Kosova, Euleksa i Srbije. Ako je to nemoguće onda nam protokol nije potreban jer je bez potpisa Vlade Kosova nevažeći", izjavila je Pak u intervijuu za Radio Kosovo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prema njenim rečima, Euleks treba da održava kontakte sa susedima Kosova i da pomaže Vladi Kosova na prevazilaženju teškoća i problema koji postoje u odnosima Kosova i Srbije.

"U tom sklopu možda ima potrebe za saradnjom sa policijom Srbije ali se u tome ne sme isključiti Kosovo i zato mislim da kao potpisinica tog protokola treba da bude i kosovska strana", rekla je šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu.

Upitana kako gleda na izjave Beograda da potpisivanje protokola sa Euleksom znači da EU ne priznaje nezavisnost Kosova, Pak je rekla da je to "ludost".

"Beograd iskrivljuje stvari onako kako mu odgovara. Euleks nije institucija državnog karaktera, to je organizacija koja radi za EU i zemlje Evropske unije i na Kosovu je da pomogne jačanje pravne države", rekla je ona.

Ocenila je da činjenica da je Euleks želeo da pomogne u prevazilaženju teškoća između Kosova i Srbije pomoću tog protokola ne znači da bilo ko može da dovede u pitanje nezavisnost Kosova.

Pak je ponovila da Euleks nije tu da prizna ili ne prizna nezavisnost Kosova, već je to pravo država članica Evropske unije.

Političko bezbednosni komitet Evropske unije u ponedljak je u Briselu pružio veoma jasnu i potpunu podršku delovanju Euleksa i sklapanju tehničkog sporazuma s MUP-om Srbije o policijskoj saradnji i snažnom nadzoru granične linije Kosova.

To su agenciji Beta preneli izvori u EU, navodeći da su ambasadori zemalja članica Unije u Političko-bezbednosnom komitetu naglasili da je taj sporazum ključni element u borbi protiv organizovanog kriminala i od koristi za sve ljude na Kosovu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.