Izvor: B92, 21.Maj.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodatne mere Euleks carine

Leposavić -- Predstavnici Euleks carine počeli su da primenjuju dodatne mere na administrativnim prelazima na severu Kosova.

One podrazumevaju fotokopiranje dokumentacije vozača koji uvoze robu na ovim prelazima zbog, kako su objasnili u Euleksu, smanjenja šverca.

Portparol Euleks carine Karin Limdal izjavila je danas Tanjugu da su predstavnici Euleksa na administrativnim prelazima Jarinje, nadomak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Raške, i Brnjak u opštini Zubin Potok počeli da fotokopiraju lične karte vozača koji upravljaju komercijalnim vozilima i da uzimaju kopije trgovinskih isprava koje prate tovar.

"Ova mera je preduzeta u cilju smanjivanja nivoa prevara i krijumčarenja na prelazima. Kopije svih dokumenata koje budu prikupljene biće podeljene carinskim službama na Kosovu kao i srpskoj carini", rekla je portparolka Euleks carine.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da ovakav potez ne može da škodi ukoliko su prethodno obavljene konsultacije sa predstavnicima opština.

Ivanović je izjavio Tanjugu da malo više reda i kontrole prelaza komercijalne robe ne može da smeta.

"Važno je da se svaki sledeći potez usaglasi i sa predstavnicima opština, a, pre svega, sa predstavnicima carine i Vlade Srbije, jer će u protivnom tako nešto biti tretirano kao jednostrani potez, a to uvek izazove negativnu reakciju", istakao je Ivanović.

Carinska komponenta Euleksa prisutna je na prelazima na severu Kosova od 9. decembra prošle godine.

Od 1. februara ove godine Euleks carina je počela da prikuplja podatke o komercijalnom transportu koji sa administrativnih prelaza ulazi na Kosovo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.