Izvor: B92, 04.Maj.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đifoni: EU ne voli razdvajanje

Beograd -- Izaslanik EU za sever Kosova Mikele Đifoni je ocenio da u Kosovskoj Mitrovici postoji potreba za većim prisustvom EU, jer se u tom gradu oseća razdvojenost.

"U Mitrovici možete da osetite neku vrstu razdvajanja, a to je nešto što EU ne voli. U ovom delu zemlje, više nego u ostalim delovima, postoji potreba da se podstakne dijalog i posredovanje", rekao je Đifoni za "Politiku". On je rekao da je situacija u Kosovskoj Mitrovici teška, ali da za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Euleks i Evropsku komisiju predstavlja izazov.

"Neka pitanja, kao što je status, ne treba da se dramatizuju, nego da se uspostavi pragmatičniji pristup i ton svakodnevnim problemima", kazao je Đifoni koji je i ambasador Italije u Prištini.

Dodao je da je prvi cilj EU na Kosovu da bude bliža ljudima i da promoviše evropske vrednosti uvodeći kroz Euleks vladavinu prava.

"Sada je važno da se objasni da su ciljevi EU na severu i jugu, kao i na celom zapadnom Balkanu isti: da se evropska perspektiva približi običnim ljudima", rekao je Đifoni.

Prema njegovim rečima, evropska perspektiva zapadnog Balkana rešenje je za Srbiju i Kosovo, a ciljevi koji su jasno definisani ne tiču se samo severa, već i ostalih delova Kosova.

"Nema sumnje da su pomirenje i zajednički napredak jedino rešenje za sve narode koji žive na zapadnom Balkanu. Nadamo se da će se to desiti pre, a ne kasnije", rekao je Đifoni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.