Izvor: B92, 21.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

De Kermabon hoće da razgovara

Priština, Moskva -- Šef misije Euleks na Kosovu Iv de Kermabon kaže da je spreman da razgovara sa predstavnicima kosovskih Srba koji su izabrani na izborima 11. maja.

To je jedini način da se nađu rešenja za srpsku populaciju, rekao je De Kermabon Tanjugu, ističući da je voljan da dođe na sever Kosova, čim nađe ljude koji su spremni za razgovor. On je kazao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Euleks trenutno raspoređuje svoju misiju na Kosovu.

Euleks je misija EU, koja bi trebalo da zameni misiju UN (UNMIK).

"Nema razgovora sa EULEKS-om"

Predstavnici kosovskih Srba Marko Jakšić i Goran Bogdanović izrazili su nadu da će međunarodni zvaničnici vremenom početi da sarađuju sa onim Srbima koji su dobili poverenje naroda na lokalnim izborima na Kosovu 11. maja, ali su istovremeno odbacili mogućnost dijaloga sa predstavnicima EULEKS-a.

Funkcioner DSS-a Marko Jakšić izjavio je da razgovor sa De Kermabonom za njega nije prihvatljiv jer je on predstavnik "misije koja dolazi da otme deo države Srbije".

"Niko od Srba sa njim ne treba da vodi razgovore jer bi to značilo da pristajemo na dobrovoljno otimanje dela naše teritorije", smatra Jakšić.

Predsednik pokrajinskog odbora DS-a Goran Bogdanović takođe je izjavio da "De Kermabon nije čovek sa kojim bi mogli da razgovaramo".

"Za nas su relevantni predstavnici međunarodne zajednice UNMIK i Kfor i mi od toga nećemo odustati", objasnio je Bogdanović.

On je podsetio da je EULEKS nelegalno došao na Kosovo, ali je izrazio nadu da će drugi međunarodni zvaničnici razgovarati sa pravim predstavnicima kosovskih Srba.

"Mi želimo partnerski odnos, a naš partner na Kosovu kada je međunarodna zajednica u pitanju su UNMIK i KFOR", naveo je Bogdanović.

Sejdiu traži objašnjenje od UN-a

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju zatražio je od generalnog sekretara UN Ki Mun Bana da pojasni poziciju UNMIK-a na Kosovu, i ukazao na neophodnost saradnje UN sa EU kako bi bila završena tranziciona faza do sredine juna.

U izjavi za prištinski list Lajmi, on je naveo da je generalnom sekretaru poručio da UNMIK treba da prenese svoje nadležnosti na institucije Kosova, kako bi se predupredilo dvovlašće.

Predsednik Kosova je dodao da će, pošto stupi na snagu Ustav, funkcije "države i institucija" obuhvatiti celu teritoriju Kosova.

Rusija: Nezakonita predaja ovlašćenja

Predaja ovlašćenja predstavnicima Evropske unije na Kosovu od strane UNMIK-a bila bi nezakonita, izjavio je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Boris Malahov.

Na pitanje kako ocenjuje informaciju da je UNMIK počeo predaju svojih ovlašćenja i imovine predstavnicima EU, Malahov je odgovorio da Moskva "proverava tu informaciju".

"Ako su slične radnje rukovodstva UNMIK-a evidentne, onda se radi o najgrubljem kršenju rezolucije 1244 i kasnijih odluka kojima se regulišu mandat i kompozicija međunarodnog prisustva u pokrajini", rekao je on.

"Svaka promena njihovog utvrđenog formata moguća je samo na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN-a. Sve drugo bi bilo nezakonito i treba odmah da bude obustavljeno", zaključio je Malahov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.