Čelnici Kosova protiv saradnje Euleksa i MUP Srbije

Izvor: S media, 19.Avg.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelnici Kosova protiv saradnje Euleksa i MUP Srbije

Čelnici kosovskih institucija spremni da se sutra sastanu sa šefom Euleksa Ivom de Kermabonom ali se i dalje protive najavljenom protokolu o policijskoj saradnji Euleksa i MUP-a Srbije.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je danas da će na sastanku s De Kermabonom izneti već poznati stav institucija Kosova.

"Predstavićemo stav koji se zasniva na Ustavu Republike Kosovo i pismu kojim sam pozivao Eeuleks na Kosovo (februara 2008)", rekao je Sejdiu i dodao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "važna činjenica da će institucije Kosova nastaviti saradnju s Euleksom".

De Kermabon je juče tražio sastanak s predsednikom Kosova i premijerom Hašimom Tačijem kako bi se "razgovaralo o najavljenom sporazumu o policijskoj saradnji sa Srbijom".

Tači je rekao da su "samo institucije Kosova izvršni autoritet i da samo one mogu doneti odluke u ime Kosova".

"Dokumente koji su sastavljeni negde drugde, van institucija Kosova, institucije Kosova će odbiti. U ovom pravcu mi ćemo delovati kao institucije države Kosovo", rekao je Tači.

On je ipak dodao da su "Euleks i Medjunarodna civilna kancelarija podrška institucijama Kosova".

"Imali smo i imamo zajedničke prioritete. Želim da verujem da će institucije Kosova nastaviti svoj rad u potpunom skladu s Ustavom Republike Kosovo dok će medjunarodne institucije nastaviti svoju savetničku ulogu", rekao je Tači.

U jučerašnjom saopštenju De Kermabon je naveo da "Euleks nije i neće potpisivati nikakve protokole u ime Kosova".

"Euleks može, kao tehnička misija vladavine prava, potpisivati protokole u ime Euleksa i o pitanjima koja se odnose na vladavinu prava, kao što je dogovorilo 27 zemalja članica EU", naveo je de Kermabon tražeći sastanak sa Sejdiuom i Tačijem.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.