Bogdanoviću zabranjen ulazak na Kosovo

Izvor: RTS, 27.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanoviću zabranjen ulazak na Kosovo

Kosovske institucije sprečile ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića i savetnika predsednika Srbije Mlađana Đorđevića da posete Pokrajinu.

Portparol Kosovske policijske službe Arber Beka izjavio je Tanjugu da je vlada Kosova odlučila da ne dopusti posetu Kosovu i Metohiji srpskom ministru Goranu Bogdanoviću i njegovim saradnicima zbog njegovih izjava tokom prethodnih poseta.

Beka je rekao je da je kosovska vlada ovakvu odluku donela zbog toga što je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministar Bogdanović dao podršku "paralelnim strukturama na Kosovu".

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i savetnik predsednika Srbije za Kosovo i Metohiju Mlađan Đorđević danas nisu otputovali u Pokrajinu, pošto su od Euleksa dobili informaciju da privremene instutucije na Kosovu tu posetu ne odobravaju.

Procedura najave delegacije je u potpunosti i na vreme ispoštovana, u skladu sa dogovorom sa UN i Evropskom unijom.  

Osuđujući takav potez privremenih kosovskih institucija Ministarstvo je ocenilo da je on "u potpunoj suprotnosti sa poštovanjem osnovih ljudskih prava, a naročito prava na slobodu kretanja, i očigledno pokazuje samo deklarativno zalaganje secesionističkih institucija za poštovanje prava pripadnika svih nacionalnosti".

Ministarstvo je odlučno da se ovakve nesuglasice što pre reše i u tom cilju će se obratiti UN i visokom predstavniku EU, zahtevajući da se na Kosovu i Metohiji obezbedi sloboda kretanja za sve nacionalnosti, navedeno je u saopštenju Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Bogdanović je trebalo danas da obiđe Ranilug i sela Kosovskog Pomoravlja u kojima je bilo planirano otvaranje obdaništa izgrađenih sredstvima Ministarstva.

Đorđević je sa predstavnicima banke Inteza trebalo da otvori povratničku kuću u selu Korminjane. 

Ovo nije prvi put da kosovske institucije ne dozvoljavaju srpskim zvaničnicima ulazak na Kosovo.

Sredinom februara, ministru Bogdanoviću takođe je onemogućen ulazak u Pokrajinu.

Samo mesec dana kasnije, pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Bojan Anđelković sprečen je da pređe glavni most na Ibru, a članovima Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije nije dozvoljeno da uđu u Pokrajinu, gde je, u Ranilugu, trebalo da bude održana sednica tog odbora.

Euleks ne odlučuje o posetama

Portparol Euleksa Kristof Lamfalusi izjavio je da Euleks ne učestvuje u procesu odlučivanja da li će ili ne srpskim funkcionerima biti dozvoljeno da zvanično posete Kosovo.

Zahtevi srpske vlade sada idu preko predstavnika Kancelarije Havijera Solane u Beogradu i šalju se kancelariji Pitera Fejta u Prištini, naglasio je u pisanoj izjavi portparol Euleksa.

Prema njegovim rečima, ta kancelarija zatim upućuje zahtev kosovskim organima, koji donose sopstvenu odluku.

Lamfalusi je dodao da nije suština tog procesa da li je Euleks uključen, već da "konačnu odluku donosi isključivo Vlada Kosova".

"Euleks može biti uključen samo u obezbeđivanje pratnje, kako se već jednom dogodilo", rekao je Lamfalusi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.