Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Sa Euleksom mora da se razgovara

Ne može vlada da donese jednu, a lokalna samouprava na severu Kosova drugačiju odluku, rekao je ministar u Leposaviću

Leposavić – Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao je juče rukovodstvo opština i Srbe na severu Kosova da sarađuju sa misijom Euleks, podsećajući da je saglasnost za raspoređivanje misije EU na Kosovu dala Vlada Srbije prošle godine. Ministar je ovaj poziv uputio nakon sastanka iza zatvorenih vrata sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opštinskog rukovodstva u Leposaviću, koje je oštro upozorio da je odluka lokalne samouprave o bojkotu Euleksa „pogubna”.

„Nemoguće je da Vlada Srbije donosi jednu, a lokalne samouprave na severu drugačiju odluku. To je neprihvatljivo i to vodi još većoj konfuziji, problemu i frustraciji svih Srba na Kosmetu. Preneo sam lokalnom rukovodstvu u Leposaviću da moramo da razgovaramo sa misijom Euleks i da pokušamo sa njima da rešavamo probleme”, rekao je Bogdanović.

Za danas su najavljeni protesti u Jarinju zbog odluke Euleksa da počne naplatu carine na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Bogdanović je kazao da protest mora da protekne u miru, dostojanstveno i onako kako priliči „civilizovanom svetu”. On je ponovio da Vlada Srbije nije postigla nikakav dogovor niti je potpisala sporazum sa misijom Euleksa o carinjenju komercijalne robe na administrativnim prelazima Donje Jarinje i Brnjak. „Jednostrani potezi Euleksa neprihvatljivi su, a samo dijalogom možemo rešavati probleme”, rekao je Bogdanović.

Zabranu ulaska funkcionerima iz Beograda na teritoriju Kosova ministar je ocenio kao „frustrirajuću odluku vlade Kosova” i „lošu poruku albanskih institucija upućenih srpskoj zajednici koja živi u jakom međuetničkom neslaganju, bez slobode kretanja i bez prava na sopstveni život”.

Bogdanović je konferenciju za novinare održao ispred Osnovne škole „Leposavić”, gde je otvorio nove školske prostorije. Ukupna površina prostora je 1.100 metara kvadratnih. Za izgradnju je utrošeno 37,5 miliona dinara, a novac je obezbedilo Ministarstvo za KiM. Direktor škole Krstivoje Radosavljević je rekao da će uz pomoć Vlade Republike Srbije za vreme letnjeg raspusta dograđeni prostor opremiti neophodnim inventarom. Do početka sledeće školske godine planirano je opremanje 10 novih učionica, od kojih će dve biti laboratorije, a jedna kabinet za informatiku. Škola u Leposaviću ove godine obeležava 90. godišnjicu postojanja.

Bogdanović je rekao da će Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo za KiM, i dalje pomagati školstvo na teritoriji cele pokrajine. Od sledeće nedelje najavio je akciju uređenja i opremanja svih osnovnih i srednjih škola koje rade po programu republičkog ministarstva prosvete. U 67 osnovnih i 35 srednjih škola na KiM nastavu pohađa više od 20.000 đaka. Bogdanović je najavio i izgradnju obdaništa u Prilužju i Gnjilanu i podsetio je da su sredstvima ministarstva izgrađeni objekti u Ranilugu i Kosovskoj Vitini.

-----------------------------------------------------------

Srbi ne odustaju od protesta

Zamenik predsednika opštine Leposavić Goran Lazović rekao je za „Politiku” da će najavljeni protest biti održan i da su se opštine na severu Kosova dogovorile da prekinu svaki vid komunikacije sa Euleksom dok ne povuku jednostrano donetu odluku o carinjenju robe. „Videćemo šta će Euleks danas da odluči na protestu”, kaže Lazović.

Biljana Radomirović

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.