Bogdanović: Euleks nije učinio ništa da spreči sukobe u Mitrovici

Izvor: Blic, 04.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Euleks nije učinio ništa da spreči sukobe u Mitrovici

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je misija Evropske unije učinila malo ili gotovo ništa da spreči najnovije incidente u Kosovskoj Mitrovici. Vlada Kosova osudila je "akte nasilja" i pozvala građane da "ne padnu na provokacije u severnom delu Kosova".



"I pored sve tolerancije i dobre volje da Srbija prihvati misiju Euleks na ovim prostorima, misija vrlo malo ili gotovo ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije učinila da spreči incidente koji su se desili poslednjih dana", rekao je Bogdanović, prenosi KiM radio.

On je, posle razgovora sa predsednicima opština sa severa Kosmeta i načelnikom Kosovsko-mitrovačkog okruga, rekao da je neprihvatljivo da od 9. decembra kada je počelo razmeštanje Euleksa u pokrajini, postoji bezbednosni vakuum, i uputio apel građanima da ostanu mirni.

"Mi moramo biti trezveni i mirni i poslati poruku svima na Kosovu da smo spremni na saradnju i razgovor sa svima i da sve probleme koji postoje rešavamo na miran i dostojanstven način", poručio je Bogdanović.

On je najavio da će tokom januara, najverovatnije posle praznika, doći do sastanka sa predstavnicima Euleksa i da su ti susreti veoma bitni kako bi se predupredili svi ekcesi i neutralisao pravni vakuum koji postoji na severu Kosmeta.

"Razgovaraćemo sigurno o šest tačaka i o tome na koji način ćemo to da imlementiramo na terenu i kako da afirmišemo rezoluciju 1244, koja je vrlo bitna za dalji opstanak i povratak Srba na prostoru KiM", rekao je Bogdanović.

Vlada Kosova osudila nasilje u Mitrovici

Vlada Kosova osudila je danas "akte nasilja" i pozvala građane da, kako se navodi u saopštenju, "ne padnu na provokacije u severnom delu Kosova".

"Vlada Kosova nastavlja da sa posebnom pažnjom prati situaciju na severu zemlje posle tamošnjih incidenata. Oštro osuđujemo te akte nasilja koji su u suprotnosti sa vizijom Vlade i građana Kosova", navodi se u saopštenju.

Vlada je pozvala građane da "ne padnu na provokacije", da sačuvaju mir i da se distanciraju od takvih događaja.

"Vlada ostvaruje punu koordinaciju sa organima reda i bezbednosti kao i sa misijama KFOR i Euleks kako bi se sačuvao mir i prevazišla aktuelna situacija. Pozivamo građane da imaju poverenja u odlučnost i institucionalne kapacitete i da pokažemo volju za mirno, stabilno i bezbedno Kosovo", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.