Blaca svedok saradnik

Izvor: RTS, 08.Okt.2010, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blaca svedok saradnik

Euleks se sprema da okonča istragu decenije na Kosovu, odnosno pokuša da rasvetli seriju političkih ubistava koja su, do svedočenja navodnog agenta obaveštajne službe Oslobodilačke vojske Kosova Nazima Blace, delovala nerešiva.

Nazim Blaca je, odlukom sudskog veća kojim je predsedavao Italijan Franćesko Flori dobio status svedoka saradnika, čime je, suštinski, oslobođen gonjenja za najmanje jedno ubistvo koje je priznao u ranijim fazama postupka.

Konkretno, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reč je o ubistvu Saliha Gašija juna 1999. godine u Lipljanu, koje je italijanski sudija u spisima nazvao "ratnim zločinom protiv civila", a pisanje optužnice protiv počinilaca ovog i još dvadesetak ubistava, otmica i sličnih dela počelo je krajem septembra, piše prištinska Koha ditore.

Sve osobe čija su imena pominjana u ovom slučaju će biti optužene, navodi taj list, što praktično znači da bi se na spisku Euleksovih istražitelja mogli naći i visoki funkcioneri Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, poput "Velikog ujaka" Azema Sulje i šefa Obaveštajne službe Džavita Halitija.

Policija Euleksa pretresla je, krajem jula, kuću Azema Sulje, čitava akcija bila je povezana sa istragom u slučaju Nazima Blace, koji je svedočio u seriji ubistava aktivista Demokratskog saveza Kosova, na čijem čelu se nalazio Ibrahim Rugova.

Azem Sulja

Sulja je bio prvi načelnik generalštaba OVK, a po dolasku KFOR-a i UNMIK-a na Kosovo, juna 1999. godine, bio je ministar odbrane u privremenoj vladi Hašima Tačija, koju je međunarodna adminsitracija rasformirala posle nepunih mesec dana.

Iako je ŠIK, pre dve godine, zvanično raspušten, posle dogovora bivših gerilaca i međunarodne zajednice, ta organizacija je još uvek aktivna i pod direktnom je kontrolom vladajuće Tačijeve Demokratske partije Kosova.

Posle Blace, koji je svedočio o dvadesetak akcija u kojima je ubijeno nekoliko osoba, uhapšen je Driton Hajdari, osumnjičen za učešće u dva pokušaja ubistva, uključujući i planiranje likvidacije Adema Salihaja, nekadašnjeg zvaničnika Demokratskog saveza Kosova i jednog od ključnih ljudi u pokretanju čitave istrage o misterioznim ubistvima, koja se stavljaju na teret tajnim agentima Tačijevog krila OVK.

Početkom marta, uhapšen je i Špresim Uka, bliski saradnik jednog od čelnika ŠIK-a, "Velikog ujaka" Azema Sulje, koga je Blaca direktno optužio da je mozak obračuna Tačijevog krila OVK sa političkim protivnicima, pre svih onim iz redova Demokratskog saveza Kosova pokojnog Ibrahima Rugove.

ŠIK i ubistva

ŠIK je formiran početkom sukoba na Kosovu, uz pomoć istoimene albanske obaveštajne službe, uglavnom da bi učvrstio lidersku poziciju Hašima Tačija i neutralisao sve ostale pretendente na Tačijevo mesto, kojih je, tokom sukoba i neposredno posle njih, bilo sijaset.

 

Osim desetak albanskih agenata, angažovanih još 1998. godine, na čelu kosovskog ŠIK-a bili su Azem Sulja i Džavit Haliti i Kadri Veseli, koji su, osim eliminacije potencijalnih rivala, nabavljali oružje za potrebe OVK.

Prvo značajno i nikada rasvetljeno ubistvo osoba bliskih DSK-u Ibrahima Rugove jeste smrt Ahmeta Krasnićija, nekadašnjeg pukovnika JNA, koji je ubijen u leto 1998. godine, u Tirani. Krasnići je bio ključni čovek u formiranju "Oružanih snaga Republike Kosova", FARK, formacije za čije je akcije kosovska vlada u egzilu Bujara Bukošija izdvojila 4,5 miliona dolara i koja je, suštinski, predstavljala ozbiljniog rivala OVK.

Prema zapadnim izveštajima, Krasnići je ubijen u zajedničkoj akcija albanskih i obaveštajaca OVK.

Posle Krasnićija, ubijena su još dva lokalna komandanta OVK koji su se, navodno, suprotstavili Tačijevom autoritetu, pisao je kasnije Njujork tajms, dodajući da su Agim Ramadani i Salji Čeku bili ubijeni u "insceniranim zasedama srpske policije".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NAZIMU BLACI PONUĐEN STATUS SVEDOKA SARADNIKA

Izvor: Kurir, 08.Okt.2010

PRIŠTINA - Sudsko veće Okružnog suda u Prištini usvojilo je zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova da Nazim Blaca bude svedok saradnik u vezi sa ubistvom Saliha Gašija, prenosi prištinski list Koha ditore...List navodi da je 25. septembra počelo pisanje optužnice i da se očekuje da će spisak...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.