Bez potpisa Kosova protokol sa Srbijom nevažeći

Izvor: S media, 03.Sep.2009, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez potpisa Kosova protokol sa Srbijom nevažeći

Poslanik Evropskog parlamenta Doris Pak je ocenila da protokol izmedju Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije nema važnosti ako ga ne potpišu i institucije Kosova.

„Predlažem Euleksu da pozove Vladu Kosova da potpiše protokol kako bi na njemu bili tri potpisa: Kosova Euleksa i Srbije. Ako je to nemoguće onda nam nije potreban taj protokol, onda nemamo potrebe za njim, jer bez potpisa Vlade Kosova protokol je nevažćeci“, izjavila je Pak u intervijuu za Radio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kosovo.

Ona je istakla da misli da Euleks treba da održava kontakte sa susednim zemljama Kosova i da pomaže Vladi Kosova na prevazilaženju teškoća i problema koji postoje u odnosima izmedju Prištine i Beograda.

Upitana koliko stoje izjave zvaničnog Beograda da potpisivanje protokola sa Euleksa znači da EU ne priznaje Kosovo, Pak je rekla da je to „ludost“.„Beograd iskrivljuje stvari onako kako mu odgovara. Euleks nije institucija državnog karaktera , to je organizacija koja radi za EU i zemlje Evropske unije i na Kosovu je da pomogne jačanje pravne države. Činjenica da je Euleks želeo da pomogne u prevazilaženju teškoća izmedju Kosova i Srbije putem ovog protokola ne znači da se nezavisnost Kosova može dovesti u pitanje od bilo koga. Euleks nije tu da prizna ili ne prizna nezavisnost Kosova, već je to pravo država članica Evropske unije “, rekla je Pak.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.