Beograd prati rad Euleksa

Izvor: RTS, 25.Dec.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd prati rad Euleksa

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će Srbija pažljivo pratiti rad Euleksa. Ukoliko Misija EU na Kosovu ne bude obavljala posao u domenu vladavine prava, Srbija će intervenisati u Ujedinjenim nacijama, najavljuje predsednik.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da će Srbija sarađivati sa misijom EU na Kosovu a da je, odlukom Saveta bezbednosti, Euleks obavezan da se koordiniše sa državnim organima Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije.

Tadić je u intervjuu prištinskom nedeljniku "Jedinstvo" istakao da će naše institucije biti na raspolaganju Euleksu u narednom periodu što, kako je ocenio, može biti izuzetno važno za delotvornost misije EU na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije je rekao da će naša zemlja intervenisati u Ujedinjenim nacijama ako misija EU na Kosovu ne bude obavljala posao u domenu vladavine prava.

Ponovio je da je Euleks tehnička misija i da u tom smislu ima statusnu neutralnost, te da svi oni koji u javnim nastupima pogrešno definišu misiju EU na Kosovu nanose štetu uspešnom radu te misije.

Predsednik Srbije je istakao da status Kosova može biti definisan jedino u Savetu bezbednosti UN i da ga ne može određivati ni jedna misija koja radi na Kosovu.

Naglasio je da podela Kosova nije strateški cilj države Srbije, pre svega zato što većina Srba živi u centralnim i južnim kosovskim opštinama, dodajući da takva politika ne bi bila u skladu sa Ustavom Srbije.

Pregovori će biti nastavljeni 

Izražavajući mišljenje da će se kad-tad ponovo doći u poziciju da se pregovori o budućem statusu Kosova nastave, Tadić je rekao da se do rešenja budućeg statusa pokrajine može doći ako se učesnici pregovora ne ponašaju "politički rigidno".

"Svi koji su pokušavali u prošlosti u prethodnim decenijama da nameću rešenja mimo volje građana, suočili su se sa porazom. Zbog toga nam je potrebno ozbiljno promišljanje i politička kreativnost da bi se pronašlo održivo rešenje", rekao je Tadić.

Tadić je podsetio da je, tokom 2008. godine, Srbija prema Kosovu i Metohiji vodila politiku koja je bila deo državnog kontinuiteta i jedinstvene politike koja je građena poslednjih nekoliko godina, tokom pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.

Konstatujući izostanak značajnog povratka raseljenih Srba na Kosovo i Metohiju, Tadić je ocenio da su za to najodgovorniji Albanci i njihove institucije, ali da je odgovornost i na međunarodnoj zajednici.

Predsednik Srbije je rekao da ako bi neko pomislo da našoj zemlji postavi "apsurdan uslov" da Beograd prizna nezavisnost Kosova zarad evropskih integracija, da bi naš odgovor bio negativan.

Tadić je podsetio i na činjenicu da jedan broj zemalja EU nikada neće priznati nezavisnost Kosova, upravo zbog toga što time brane svoje nacionalne interese jer bi priznanjem ugrozile vlastiti integritet.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.