Beograd ne prihvata Euleks pod britanskim uslovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd ne prihvata Euleks pod britanskim uslovima

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić preneo je danas ministru inostranih poslova Velike Britanije Dejvidu Milibandu da Srbija insistira da rekonfiguraciju međunarodne civilne misije na Kosovu (UNMIK) mora da odobri Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tadić je s Milibandom u Beogradu razgovarao i o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskoj perspektivi Srbije i situaciji u regionu, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Šef britanske diplomatije je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << danas razgovarao i sa šefom srpske diplomatije.

Jeremić: Za sada nema dogovora

Za sada nema dogovora o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji, izjavio Vuk Jeremić posle razgovora sa britanskim kolegom.

On je dodao da će Srbija nastaviti razgovore sa Ujednjenim nacijama na tu temu.

"Beograd i London imaju različite stavove o budućem statusu Kosova i tu nema napretka, ali imaju isti stav o evropskoj budućnosti zapadnog Balkana", rekao je Jeremić novinarima.

Miliband je iz Beograda otputovao u Prištinu na razgovore sa najvišim predstavnicima kosovskih vlasti.

EULEKS uz uslove Srbije ili blokada Saveta bezbednosti UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je u intervjuu za novi broj nedeljnika "Vreme"da će pregovori o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva na Kosovu biti završeni ili prihvatanjem uslova Srbije ili blokadom u Savetu bezbednosti UN.

On je precizirao da Beograd o međunarodnom prisustvu na Kosovu razgovora jedino sa Generalnim sekretarijatom UN.

Jeremić je naveo da razgovori još traju i da pune saglasnosti nema, ali je izrazio nadu da će se na kraju postići, te da će "predlog u formi izveštaja generalnog sekretara UN ići pred SB" od koga će Srbija zatražiti da ga potvrdi.

Objasnio je da je Srbija načelni dogovor sa UN postigla "još pre nedelju dana", ali da su "izgleda neke zemlje članice SB doživele taj dogovor kao nešto što je za njih neprihvatljivo" i "izvršile pritisak na sekretarijat UN, da donekle revidira svoj stav".

Šef srpske diplomatije je precizirao da Srbija i dalje računa na podršku Rusije u Savetu bezbednosti UN.

"Stav Rusije se nijednog trenutka nije menjao. Ono što je prihvatljivo za Srbiju Rusija će da podrži, a ono što nije, Moskva će blokirati u Savetu bezbednosti", rekao je.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.