Beograd i Srbi s Kosmeta odbacili nezavisnost severa

Izvor: Vesti-online.com, 19.Avg.2010, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd i Srbi s Kosmeta odbacili nezavisnost severa

Tekst derklaracije o nezavisnosti severa Kosmeta, koji je potpisao Savez opština Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, odbacili su i Vlada Srbije i Srbi koji žive u pokrajini. Euleks deklaraciju nije želeo da komentariše jer je nepotpisana, a ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi kaže da je ona došla iz redova Demokratske stranke Srbije.

Iako ispod ”Deklaracije o nezavisnosti” stoji potpis organizacije Savez opština Autonomne Pokrajine Kosova i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Metohije ni vlast u Beogradu, ni predstavnici Srba u pokrajini ne znaju ko su autori, pa su taj tekst i odbacili.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju odmah je pozvalo Srbe sa Kosmeta da ne nasedaju na provokacije Prištine, ali i na postupke grupa i neodgovornih pojedinaca iz srpske zajednice. Od teksta se, međutim, ogradila i albanska strana.

"Vlada Srbije ima jasno definisanu politiku prema KiM, koja je dobro poznata kosovskim Srbima“, rekao je, za ”Novosti”, Goran Bogdanović, ministar za KiM, koji je istakao da država ne odustaje od zaštite svojih nacionalnih i državnih interesa u pokrajini.

Prema rečima Marka Jakšića, predsednika Zajednice srpskih opština i naselja na KiM, deklaracija je vrsta testa, koji je spremilo resorno Ministarstvo, da bi se ispitalo raspoloženje srpskog stanovništva na Kosmetu prema opciji podele pokrajine.

"To je ilegalni dokument, jer nema autora i kao takav ne zaslužuje pažnju“, rekao je Jakšić.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da najava da su Srbi na severu Kosova spremni da proglase nezavisnost dolazi iz Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, odnosno Milana Ivanovića, označivši je kao "pretnju" i "provokaciju", objavila je prištinska štampa. "Mi smo, takođe, obavešteni da međunarodni faktori ne dozvoljavaju tako nešto, odnosno da će, ako se to dogodi, preduzeti adekvatne mere", dodao je Redžepi.

"To je pretnja i provokacija. Oni očekuju da ćemo reagovati nezrelo“, napomenuo je Redžepi. "Međutim, mi ćemo pažljivo pratiti situaciju i bićemo, u dogovoru sa međunarodnom zajednicom, spremni da reagujemo ukoliko ta stvar bude napredavala", zaključio je on.

Marko Jakšić je izjavu Redžepija da iza deklaracije stoji DSS označio kao "ordinarnu glupost". Kako je objasnio Jakšić, deklaracija koja se pominje ovih dana zagovara podelu Kosova, dok Skupština zajednica opština smatra da je čitavo Kosovo deo Srbije, što garantuje Ustav.

Zvaničnici Euleksa su odbili da komentarišu deklaraciju o nezavisnosti, jer taj dokument nije zvaničan i nije potpisan.

U deklaraciji se navodi da ”opštine sa srpskim življem ne mogu da budu u sastavu tzv. nezavisnog Kosova”. Savez opština konstatuje i da Republika Srbija jedina ima međunarodno pravno priznato pravo nad teritorijom KiM i i ističe da je tzv. Republika Kosovo "genocidna tvorevina koja nema međunarodno pravni subjektivitet".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.