Ban Ki-mun pisao Solani: Samo statusno neutralan Euleks

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki-mun pisao Solani: Samo statusno neutralan Euleks

PRIŠTINA - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun obavestio je pismom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solanu da Euleks može biti raspoređen na Kosovu i Metohiji samo sledeći princip statusne neutralnosti, prenosi danas prištinski dnevnik "Zeri".

"Euleks može da bude stacioniran na Kosovu samo ukoliko zadrži neutralnost prema statusu Kosova, drugim rečima to bi bio imperativ ukoliko se teži tome da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Euleks počne da funkcioniše na Kosovu", navodi su pisma koju je generalni sekretar UN poslao uputio Solani 13. oktobra, a čiju kopiju poseduje prištinski list.

Ban ističe da će ukoliko to ne bude ispoštovano bezbednost pripadnika UNMIK-a biti ugrožena, kao i uspešno raspoređivanje Euleksa na čitavoj teritoriji Kosova, navodi pristinski list.

Pravno neodrživi Munov zahtev

Pozivajući se na zapadne diplomatske izvore, dnevnik piše da je prinicip statusne neutralnosti, o kome je generalni sekretar UN insistirao u svom pismu Solani, ne samo politički neodrživ, već predstavlja pravni problem za EU, SAD, NATO i pre svega kosovske vlasti.

Politički aspekt odnosi se na činjenicu da su Kosovo već priznale 22 od 27 članica EU i da misija Euleksa ne može biti izmenjena samo zbog pet država koje Kosovo nisu priznale ili zato što UN nastavljaju da zastupaju statusno neutralni pristup, piše "Zeri".

Prištinski list dodaje da je misija Evropske unije uneta u Ustav Kosova i da bi predstavljalo problem ukoliko bi Euleks sada delovao na Kosovu na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Najbolji sa Novog Zelanda

List "Ekspres" piše da su UN poslale na Kosovo jednog od svojih najboljih pregovarača, čiji je zadatak da u najkraćem mogućem roku pronađe rešenje za šest tačaka (rekonfiguracije UNMIK-a) koje je predložio generalni sekretar UN.

Novozelanđanin Endrju Ledli stigao je na Kosovo prošle sedmice i trenutno je na čelu UNMIK-ovog tima zaduženog za intenzivne razgovore sa kosovskim i srpskim zvaničnicima, piše prištinski list.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je za "Ekspres" da je Ledli prošle sedmice posetio Beograd i da je u Prištini razgovarao sa zamenikom premijera Hajredinom Kućijem i da sutra ponovo dolazi u Beograd.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.