Ban Ki Mun i Solana bez konkretnog dogovora o misiji Euleks

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun i Solana bez konkretnog dogovora o misiji Euleks

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana nisu na jučerašnjem sastanku u Stokholmu došli do konkretnog dogovora u vezi funkcionisanja misije Euleks na Kosovu, ali su izrazili nameru da "nastave i pojačaju" dijalog o tom pitanju, preneli su danas Tanjugu izvori u Savetu EU.



"Ključna poruka sa sastanka je da će dijalog biti nastavljen i pojačan", istakli su ovi izvori.

Ti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvori nisu pak želeli da spekulišu o detaljima razgovora u Stokholmu, ali su naveli da je ideja da se Euleks stavi pod okrilje Unmika "jedna od opcija" o kojima se razmišlja. Oni su naglasili da je u Briselu jasno da EU i UN moraju da pronađu "neku vrstu dogovora" da bi misija EU mogla da profunkcioniše.

"Nije dobro preklapati nadležnosti. Nije dobro da pet organizacija radi jednu istu stvar na terenu", kažu u EU.

Euleks, u međuvremenu, nastavlja s razmeštanjem, te će sledeće nedelje na Kosovo stići novi kontingent članova ove misije. Do kraja iduće nedelje, broj međunarodnih pripadnika Euleksa na Kosovu će se popeti na 300.

Takođe, kažu u Briselu, očekuje se da se će šef Euleksa, Iv de Kermabon, "u narednih nekoliko nedelja smestiti u Prištini".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema rešenja za misiju EU

Izvor: Večernje novosti, 30.Maj.2008

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i visoki predstavnik EU Havijer Solana nisu u četvrtak na sastanku u Stokholmu došli do konkretnog dogovora u vezi sa funkcionisanjem misije Euleks na Kosovu, ali su izrazili nameru da nastave i pojačaju dijalog o tom pitanju

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.