Šta je to virtuelna realnost? Podizanje adrenalina u fotelji!

Izvor: Svet plus, 27.Apr.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je to virtuelna realnost? Podizanje adrenalina u fotelji!

Tehnologija napreduje sve više i više i pokirva gotovo sva naša čula. Sa novim otkrićem koje se popularno zove ''virtelna stvarnost'' ili skraćeno VR (Virtual reality) sva vaša čula biće dotaknuta u jednom trenutku.

Šta je to VIRTUELNA STVARNOST? Najjednostavnija definicija:

Virtuelna stvarnost odnosno ''virtual reality'' ili skraćeno VR predstavlja skup tehnologija koje se, u jednom smeru, koriste za sintetizaciju autentičnog sklopa vizuelnih, zvučnih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << dodirnih, a ponekad i drugih čulnih iskustava, kako bi pružile iluziju da praktično nepostojeće stvari definisane i smeštene samo u računarskoj memoriji mogu da se vide, čuju, dodirnu i osete na neki drugi potreban način. U drugom smeru, ove tehnologije se koriste da bi autentično registrovale ljudske pokrete, zvuke i druge moguće ulazne podatke na način koji je tačan i obradiv od strane računara. Oba ova smera dejstva - od računara ka čoveku i od čoveka ka računaru - se koriste da bi pružili imerzivni i interaktivni interfejs između virtuelnih svetova i ljudi, ili drugih vrsta korisnika. S obzirom da više od jednog korisnika može da učestvuje u ovom procesu, virtuelna stvarnost se takođe može shvatiti i kao medijum.

VIRTUELNA STVARNOST iz ugla korisnika:

Sigurno ste nedavno videli reklame na televiziji i internetu o nekim neobičnim naočarima. Možda deluje neverovatno, ali korisnici istih su u, može se reći, drugom svetu. Za iste naočare rađeni su videi koji, u toku gledanja, pružaju veliko uzbuđenje. Dok sedite u fotelji i gledate video sa specijalnim naočarima, osetićete se kao da se upravo tamo nalazite. Dizajneri su učinili mnogo i slobodno možete da otputujete bilo gde. Možete da letite, možete da ronite, možete čak i da budete u porno filmu! Deluje nestvarno, ali zaista pruža vrlo realan osećaj.

VIRTUELNA STVARNOST kao budućnost prodaje i proizvodnje:

Dakle, nema stajanja! VR se razvija velikom brzinom i mnoge velike komanije i proizvođači počeli su da kreiraju videe koji će vam pomoći kada je u pitanju dizajn kuće. Tačnije, imaćete priliku da pogledajte kako će neki komad nameštaja stajati u vašem domu i pritom ćete moći da korigujete isti, od boja do veličina. Čak i u situacijama kada imate dete, proizvođači nude priliku da pogledate da li to može da odgovara detetu ili ne.

VIRTUELNA STVARNOST kod kuće:

Idealna prilika da isprobate novu tehnologiju je vrlo jednostavna. Sajt YouTube sadrži brojne videe u takozvanoj 360º rezoluciji. Dovoljno je to da ukucate i pronađete šta vam se tačno dopada. Ukoliko vam je telefon proizveden u poslednjih godinu dana, na ekranu će vam se pojaviti opcija na kojoj su nacrtane naočare. Klikom na njih ulazite u odgovarajući video i ono što vam preostaje su naočare za isti. Postoje jeftinije varijante, a to su kartonske naočare, i naravno profesionalne koje su dosta skuplje.

U prilogu je video koji možete da pogledate. Za realniji efekat, biće vam potrebne VR naočare.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.