Šta je spor metabolizam i kako da ga ubrzate!

Izvor: Svet plus, 29.Nov.2021, 13:17

Šta je spor metabolizam i kako da ga ubrzate!

Nikako ne mršate, a dajete bukvalno sve od sebe?! Ovo su jasni znaci da imate spor metabolizam! A šta je spor metabolizam i kako da ga ubrzate pogledajte u nastavku.

Mnogo ljudi ima ovaj problem, a on se još i pojačava u zimskom periodu kada se manje krećemo.

Metabolizam čini grupu hemijskih procesa koji utiču na sposobnost tela da masti, šećere i proteine pretvara u energiju. 

Brz metabolizam efikasnije proizvodi energiju, dok spor >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << metabolizam to skoro pa i ne radi - što rezultira gomilanjem kalorija.

Osim običnih, postoje i netipični simptomi usporenog metabolizma. Na listu tipičnih simptoma spadaju: višak kilograma, manjak libida, vrtoglavica, drhtavica, plitak dah, grčevi, slabost u mišićima, suve oči i promuklost.

Netipični su pak: hladne noge i ruke, nesanica, usporenost pokreta, govora i misli, trnci u rukama i nogama, suha koža, otežano gutanje, gubitak apetita, glavobolja, opadanje kose i dlačica, bolovi u mišićima i zglobovima, zatvor i slab imunitet.

Ukoliko želite ubrzati metabolizam, fokusirajte se na to da se od stresa odvojite na što više načina, potrudite se ustabiliti raspored spavanja i unosite dovoljno tečnosti u organizam. Takođe, preporučljivo je i uvesti svakodnevno vežbanje i povećati mišićnu masu, savetuju eksperti.

Osim toga, na tanjir stavljajte više proteina, te konzumirajte zeleni čaj i začinjenu hranu.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.