Pre 10 godina PROSVETLILA JE SRBIJU: Ona je pre Teya Dore govorila o značaju cveta ramonda, EVO O KOME JE REČ

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 09:41

Pre 10 godina PROSVETLILA JE SRBIJU: Ona je pre Teya Dore govorila o značaju cveta "ramonda", EVO O KOME JE REČ

Svima nam je dobro poznata, a bila je prva koja je Srbiji "otkrila" simboliku ove biljke.

U subotu je održano finale takmičenja "Pesma za Evroviziju 2024" gde je pobedu odnela mlada pevačica Teodora Pavlovska, poznata pod umetničkim imenom Teya Dora, sa svojom baladom "Ramonda" kojom će nas predstavljati na ovogodišnjoj Evroviziji u Švedskoj.

Pesma "Ramonda" u sebi krije veoma jaku simboliku i prenosi publici snažnu poruku, značajnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pre svega za srpski narod i srpsku istoriju. Naime, cvet "lila ramonda" koji se pominje u pesmi predstavlja simbol stradanja i primirja u Prvom svetskom ratu, a povodom značenja pesme mlada pevačica je nakon pobede u finalu napisala na svojim društvenim mrežama:

- Ramonda je simbol ponovnog rađanja i nove snage! Hvala publici što je meni dala snagu! Ovo je naša zajednička pobeda! Velika mi je čast da predstavljam Srbiju na Evroviziji u Malmeu - poručila je Teja na svom X nalogu.

Ipak, malo ko zna da Teya Dora nije prva javna ličnost koja je skrenula pažnju Srbiji na važnost simbolike ovog cveta.

Naime, naša najpoznatija modna kreatorka Verica Rakočević 2013. godine dizajnirala je modnu kolekciju koju je tom prilikom nazvala "Ramonda Serbica", a oslanjajući se upravo na simboliku cveta feniksa, različiti modni detalji ove kolekcije bili su bili su inspirisani ovom posebnom biljkom.

Verica je u to vreme revijom proslavila velikih 30 godina karijere.

- Ramonda serbica je cvet koji nikada ne umire, rađa se, bere, miruje i uvenuo ponovo oživi sa par kapi vode i on je odlična metafora za moj život i rad. Posle nepovoljnog perioda krajem prošle godine, na pitanje mog druga Dejana kako sam, odgovorila sam da nikada nisam bila bolje. "Ti si Ramonda serbica" kazao je Dejan, a ja u trenutku dobila inspiraciju za kolekciju - izjavila je Verica Rakočević tom prilikom.

Podsetimo, nakon poraza na takmičenju "Pesma za Evroviziju", oglasila se i mlada pevačica Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica, koja je na svom Instagram nalogu javno čestitala Teya Dori i podržala svoju koleginicu koja je odnela pobedu:

- Dobro jutro dragii moji, javljam vam se tek sada jer smo sinoć malo slavili, pa sam želela da ostavim telefon i uživam u društvu svoje porodice i svog tima. Želim da vam se zahvalim na svim glasovima i na svoj podršci koja je bila zaista ogromna. Takođe želim i javno da čestitam našoj dragoj Teya Dori i da joj poželim puno sreće, bodrićemo te svi - napisala je Breskvica na svom Instagram storiju.

Srbija Danas/Blic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.