Kako da vam ukrasi za slavski kolač budu snežno beli?! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 29.Apr.2023, 20:31

Kako da vam ukrasi za slavski kolač budu snežno beli?! (RECEPT)

Kako da vam ukrasi za slavski kolač budu snežno beli?! Moguće je! Evo nekoliko trikova i recepata sa kojima će svaka domaćica biti zadovoljna. Čak i ako potamne, postoji rešenje i spas!

Slava ne mora da bude bogata, ako niste u mogućnosti, ali na svakoj trpezi treba da se nađu ova četiri obeležja.

Slavski kolač obeležava telo Isusa Hrista, a vino kojim se provila obeležava njegovu krv. Kolač se pravi noć uoči slave sa osveštanom vodom i pšeničnim brašnom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
Ukrasi na kolaču predstavljaju sreću i blagostanje. Obavezna dekoracija je pečat sa slovima IS HS NI KA (koji se naziva i prosfornik ili poskurica), a to je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. 

Pravi se pet ovakvih pečata i koji se stavljaju na pet kugli od testa. Na najveću kuglu se prosfornik stavlja na samu sredinu i u njemu se nožićem napravi rupica. Tu se ubode grančica bosiljka. Preostala dekoracija može da bude po želji domaćice. 

Postoje trikovi koji će vam pomoći da ukrasi ostanu beli, a vrlo su jednostavni. Kada zamesite testo od brašna i vode dodajte so, jer ona daje to belilo.

Testo treba zamesiti tvrđe, da bude kao plastelin. Međutim, umesto soli bele ukrase možete osigurati i gustinom. 

Čašu belog brašna i trećinu čaše gustina zamesite sa mlakom vodom i pravite ukrase. Možete ih staviti na slavski kolač odmah, a možete i na pola pečenje, samo tada premažite žumancetom mesto gde ćete ih staviti i onda zalepite.

Postoji i druga opcija i tako vam sigurno neće izgoreti, a to je da ispečete kolač, a ukrase napravite dan ranije, pa ih pomoću belanceta zalepite za kolač i vratite u rernu na 100°C nekih 20-ak minuta.

Postoje još 2 jednostavna trika koji će spasiti situaciju u svakom trenutku. 

Prvi trik je vezan za ukrase koji su izgoreli, a spasićete ih tako što ćete razmutiti brašno u vodi i premazati ih. Oni će pobeleti kada se osuše. 

A ukoliko želite da istaknete neki detalj na kolaču, premažite ga razmućenim jajetom.

Recept 1 : 

200 gr brašna

100 gr soli

100 gr mlake vode ( priližno 1 dl )


Recept 2: 

200 gr brašna

3 kašičice soli

približno 1 dl mlake vode


Pomešati so i brašno, a zatim postepeno dolevajte vodu i umesite tvrdo i elastično testo. Mesite rukom dok ne postane kompaktno. Oblikujte ukrase. Razvaljajte do željne debljine.

Savet: 

Ako želite da ukrasi budu belji i da duže traju onda je to recept pod broj 1. 

Ukrase možete osušiti ili peći zajedno sa kolačem.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.