Idealan napitak za žene u menopauzi! Napitak protiv osteoporoze!

Izvor: Svet plus, 11.Okt.2019, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Idealan napitak za žene u menopauzi! Napitak protiv osteoporoze!

Osteoporoza je progresivna metabolička bolest kostiju, koja se karakteriše smanjenjem mineralne gustine (mase) kosti (gubitak kalcijuma iz kosti). To dovodi do smanjenja čvrstine kosti, povećanja fragilnosti i porasta rizika za nastanak preloma kosti. Idealan napitak za žene u menopauzi! Napitak protiv osteoporoze!

Najugroženiji su kičmeni pršljenovi i butna kost. Prelomi mogu nastati posle lakših trauma ili čak bez povrede (tzv. spontani prelomi). To je “nema” bolest, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << počinje podmuklo, bez simptoma i najčešće se otkriva tek kada se desi prelom neke kosti.

Ovu bolest još zovu i "tihi kradljivac kostiju". Nekada se kao prvi simptomi mogu javiti bolovi u kostima, zglobovima, mišićima ali se najčešće ne pomišlja na osteoporozu kao mogući uzrok.

Šolja ovog napitka sadrži tri puta više kalcijuma nego šolja mleka, pa je izuzetno blagotvoran za žene u menopauzi i sve one koji pate od osteoporoze.

Banča čaj, što u prevodu znači čaj koji je kasno izrastao, već svojim nazivom asocira na neku blagost i drevnost. To je čaj koji se ne pije vreo, već mlak ili ohlađen, i koji vam svojom aromom i bojom može doneti prijatnu iluziju da se nalazite u senci nekog prastarog drveta. Mirise nije uvek lako opisati, ali da pokušamo: banča čaj miriše na kafu, na zemlju, na drvo... Na sve to zajedno.

Banča čaj, ako mu se prepustite, može vas kanalima nesvesnog povesti duboko kroz vreme i podsetiti da smo deo prirode i da sadržimo sve njene elemente.

Banča čaj se pravi od tostiranih listova japanskog zelenog čaja. Za razliku od klasičnog zelenog čaja koji se bere u proleće, banča se bere početkom leta, kada se kofein prirodno povlači iz biljke. I dok su i crni i zeleni čaj kiseli, banča je blago bazni, pa otud i njegova lepa aroma, a kako ne sadrži tein, ne ostavlja opor ukus u ustima.

Pomaže varenje

Banča ublažava kiselinu u želucu i deluje povoljno na crevnu floru, čime pospešuje varenje. Preporuka je da se pije dvadesetak minuta posle obroka. Ovaj japanski čaj visoko se kotira u makrobiotičkoj ishrani zbog toga što ubrzava metabolizam, pa se preporučuje i onima koji žele da smršaju. Zahvaljujući sadržaju flavonoida, redovno pijenje čaja dovodi do bržeg sagorevanja masnoća.

Bogat je kalcijumom 

U šolji banča čaja nalazi se tri puta više kalcijuma nego u šolji mleka, tako da je ovaj napitak izuzetno blagotvoran za žene u menopauzi, kao i za sve one koji pate od osteoporoze. Koristan je i za decu, koja ga rado piju jer ima blag ukus, a preporučuje se i alergičnima na laktozu. Osim kalcijuma, banča je dragocen izvor vitamina A, B1, B2, B3 i C, kao i gvožđa. 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.