EBRD finansira projekte energetske efikasnosti i čiste energije

Izvor: Press, 18.Okt.2012, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD finansira projekte energetske efikasnosti i čiste energije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nudi Srbiji direktno finansiranje projekata za energetsku efikasnost objekata i obnovljive izvore energije, za šta je preostalo još 50 miliona evra, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.

EBRD je za zemlje bivše Jugoslavije, osim Slovenije, kao i Albaniju, namenila 100 miliona evra za te projekte, od čega je već pola potrošeno, izjavio je šef Odeljenja za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju kompanije "Sout East Europe >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Consultants" (SEEC) Goran Matović.

Takođe, predviđeno je još 21 milion evra iz posebnog fonda za grantove odnosno donacije pod određenim uslovima za tehničku i stručnu podršku pri realizaciji tih projekata, kazao je Matović.

Ta sredstva su namenjena gradovima, opštinama, javno-komunalnim preduzećima, privrednim društvima, investitorima i svima ostalim koji su za to zainteresovani.

Do sada je, prema njegovim rečima, u zemljama Zapadnog Balkana već realizovano 13 projekata u šest zemalja.

Matović je rekao na skupu "Mogućnosti direktnog finansiranja projekata energetske efikasnosti iz sredstava EBRD i modeli javno-privatnog partnerstva" da je ta evropska banka posebno zainteresovana da podstakne javno-privatna partnerstva u Srbiji u toj oblasti.

EBRD odobrava kredite u vrednosti do šest miliona evra, sa rokom otplate između šest i osam godina za energetsku efikasnost i do 15 godina za obnovljive izvore energije, sa tržišnim kamatama za tu vrstu projekata.

Matić je naveo da je glavni kriterijum da se projektom ostvari ušteda energije od najmanje 20 odsto, što je uvek slučaj.

On je dodao da se od podnošenja zahteva do odobravanja sredstava u proseku čeka između četiri i devet meseci.

Na primer, projekti mogu da budu za gradnju malih hidroelektrana, solarne panele, biomasu, vetrenjače, geotermalne izvore energije, zamen u kotlova, sistema hlađenja...

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.