Druženje sa čitaocima “Top zdravlja”! Karcinom dojke: Faktori rizika i prevencija

Izvor: Svet, 28.Okt.2014, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druženje sa čitaocima “Top zdravlja”! Karcinom dojke: Faktori rizika i prevencija

Povodom obeležavanja Svetskog meseca borbe protiv raka dojke, redakcija časopisa „Top zdravlje“ 23. oktobra organizovala je druženje sa čitaocima u prostorijama Color press grupe u Novom Sadu, a gost je bila dr Dragana Petrović iz Instituta za onkologiju Vojvodine, šef laboratorije za citodijagnostiku i hemostazu. Tim povodom, doktorka je u neformalnom razgovoru sa čitaocima odgovarala na sva njihova pitanja i razjasnila dileme u vezi sa dijagnostikom kancera i mogućnostima lečenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << malignih bolesti.

Dr Dragana Petrović ovom prilikom je istakla da prema podacima Zavoda za epidemiologiju Instituta za onkologiju Vojvodine iz 2011. od raka dojke oboli oko 1.300 žena, a da nažalost oko 430 njih umre. Prema njenim navodima, za razliku od nas, stručnjaci u Americi imaju projekcije koliko će žena od raka dojke da oboli i koje godine, i na osnovu tih podataka prave i strategiju lečenje – sistemski se rešava ovaj problem. Ona ističe da su svakako i naši podaci dobri i relativno dobro ažurirani.
„Stiče se utisak da se broj obolelih od raka drastično povećao. I taj podatak se često povezuje sa bombardovanjem i nedaćama koje su nas snašle poslednjih godina. Nažalost, te podatke nemamo, tako da ne možemo ni da utvrdimo da li je veći ili manji broj obolelih sada u odnosu na pre petnaest-dvadeset godina. Taj utisak da ima više obolelih može biti i to što se više pažnje obraća na maligne bolesti i one se više dijagnostikuju. U Americi broj obolelih od raka dojke od 1980. do 1987. godine bio je u usponu, a razlog tome je što su oni tada uveli skrining mamografiju. Nažalost, mi ni dan-danas nemamo skrining mamografiju, tako da trideset i više godina zaostajemo za razvijenim svetom. Tada je u Americi broj obolelih od karcinoma dojke bio značajno povećan, jer se mamografijom otkrivaju tumori koji su bili jako mali te nisu mogli ni da se napipaju, ni da se vide. Nakog tog perioda, broj obolelih u Americi se nije povećavao, čak je došlo i do pada“, navela je dr Petrović.

Dr Dragana Petrović i glavna urednica „Top zdravlja“ Žaklina Duvnjak Radić
Još uvek nije poznato zašto se kod nekih žena razvije rak dojke, a kod drugih ne. Faktori rizika postoje, ali ne mora da znači da su oni i presudni. Jedan od faktora rizika su mutacioni geni BRCA1 i BRCA2. Dr Dragana Petrović smatra da sama prisutnost jednog mutiranog gena nije dovoljna za razvoj bolesti, ali ako se tokom života dogodi spontana mutacija u preostaloj zdravoj kopiji gena, može doći do razvoja tumora. Važno je naglasiti da se mutirani gen BRCA1 ili BRCA2 može naslediti i po ženskoj i po muškoj liniji, sa jednakom verovatnoćom.
„Nasledni faktor je jedan od faktora rizika, naročito kod srodnika prve linije (sestra, majka), pogotovo ako je osoba obolela u mlađoj dobi. Ukoliko je neko u porodici sa ženske linije imao karcinom dojke, pa dobio karcinom i druge dojke ili ovarijuma, to su indikakacije da obavezno treba uraditi genetsko ispitivanje. Ako je u familiji muškarac imao karcinom dojke – retko se dešava, ali postoji – to je takođe faktor koji ukazuje da je prisutna genetska predispozicija. Međutim, majke koje su dojile u kraćem vremenskom periodu tj. koje su imale trudnoću jednu za drugom, imaju manji rizik za pojavu karcinoma. Kasna trudnoća je takođe jedan od rizika, kao i veća izloženost estrogenu, npr. kod žena koje su rano dobile menstruaciju, a kasnije ušle u menopauzu. I oralna kontraceptivna terapija – kombinacija etrogena i progesterona je takođe rizična za ovu vrstu oboljenja. U Americi je utvrđeno da one osobe koje duži vremenski period uzimaju oralne kontraceptive oboljevaju od ovog karcinoma. Druga grupa žena su one koje su u menopauzi dobijale hormonsku terapiju, ne bi li ublažile tegobe menopauze i osteoporozeo – te žene imaju 35 posto više verovatnoće da će dobiti ovaj karcinom“, istakla je dr Petrović.


Sponzor ovog druženja, kompanija „Herbasvet“ podelila je našim redovnim čitaocima poklon-pakete proizvoda Femisan A
Autor: Life Content
Foto: Mladen Sekulić, Life Content

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.