Zlatni jubilej TV programa na mađarskom jeziku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2017, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatni jubilej TV programa na mađarskom jeziku

Kakvi su bili počeci, ko su bili pioniri TV programa na mađarskom jeziku? Kojim temama su se bavile emisije tokom sedamdesetih i osamdesetih? Kakav je bio razvojni put mađarske redakcije do današnjih dana? Pola veka mađarskog TV programa u 15 epizoda, svakog drugog ponedeljka u 16.20 – samo na RTV 1.

Televizijski program na mađarskom jeziku je ove godine zašao u pedesetu godinu emitovanja. Pripreme za nastanak ovog značajnog manjinskog programa su započete još davne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1967. godine, a prva emisija je emitovana 1. januara 1968.

"Ima li svečanijeg trenutka u našem životu od onog, kada se u osvit Nove godine sa malog ekrana oglasimo na maternjem jeziku?", tim rečima se obratio gledaocima 1. januara 1968. godine, u prvim minutima emitovanja mađarskog televizijskog programa na tlu bivše Jugoslavije glavni urednik-osnivač Ištvan Feješ.

Od tada je prošlo bezmalo pola veka, a gledaoci serijala će imati prilike da se podsete, koje su im u početnom periodu bile omiljene emisije, voditelji, a ankete će svedočiti i o željama gledalaca.

Mađarski TV program je 7 godina stariji od RTV, odnosno nekadašnje Televizije Novi Sad. Saradnici redakcije su do osnivanja Televizije Novi Sad svaki dan putovali za Beograd, kako bi, po Vojvodini i u Novom Sadu snimljen i montiran materijal, u okviru TV dnevnika uživo emitovali iz studija Televizije Beograd.

Uz pomoć kolega iz prestonice pioniri mađarskog programa su dobro ispekli zanat.

Ovaj serijal ne nudi samo puki pregled televizijskog stvaralaštva dugog pola veka, nego pruža uvid i u mukotrpni rad ove redakcije, dočarava atmosferu pojedinih etapa razvoja programa na mađarskom jeziku.

Gledaoci će imati prilike da se upoznaju sa više stotina saradnika redakcije i same Radio-televizije Vojvodine. Ekipa serijala je posetila i bivše saradnike širom Vojvodine, a i u Mađarskoj. Oglasiće se i predstavnici onih medija koji su tokom svih ovih godina negovali dobru saradnju sa redakcijom. Sadašnji saradnici, a i novinari u penziji će se osvrnuti na stvaranje novih emisija, na osvajanje novih tehnologija, na srećne, a i na tužne periode. Skoro svako podsećanje je ilustrovano arhivskim snimcima, insertima iz priloga i emisija datog perioda mađarskog televizijskog programa.

Paralelno sa serijalom se priprema i monografija mađarske redakcije, a piše je doajen mađarskog televizijskog novinarstva na ovim prostorima, Nandor Kartag, urednik u penziji, koji je ujedno i stručni konsultant ovog projekta.

Scenaristkinja i urednica serijala je Hajnalka Buda koja je još davne 1979. godine postala saradnik programa na mađarskom jeziku, a u periodu od 2008. do 2016. godine bila i odgovorna urednica, pa se u čast jubileja prihvatila zadatka da svoja saznanja i iskustvo, sa grupom izuzetno vrednih saradnika, pretoči u dokumentarni serijal koji će biti svojevrsna zahvalnost a i spomenik svima onima, koji su doprineli nastanku i razvoju TV programa na mađarskom jeziku.

Producent projekta je Zoltan Šuranji, a reditelj Roland Kabok.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.