Zlatiborska mlekara osvojila nagradu za inovativnost u proizvodnji tradicionalne srpske hrane ...

Izvor: Beta, 24.Sep.2022, 19:05

Zlatiborska mlekara osvojila nagradu za inovativnost u proizvodnji tradicionalne srpske hrane ...

Mlekara "Naša Zlatka" sa Zlatibora osvojila je danas nagradu za inovativnost u proizvodnji tradicionalne srpske hrane na festivalu hrane i vina u Beogradu (Food and Wine Festival).Mlekara se nalazi u selu Kriva Reka na Zlatiboru i osnovana je pre pet godina u okviru privrednog društva za razvoj poljoprivrede u Opštini Čajetina "Eko agrar".Mlekara dnevno preradjuje oko dve tone mleka koje otkupljuje od malih provodjača iz udaljenih naselja, a saradjuje sa oko 40 domaćinstava koja imaju najviše osam krava."Cilj je da se očuva tradicionalna proizvodnja sira i kajamaka jer su sir i kajmak jako zastupljeni na Zlatiboru. Nemoguće je doći na Zlatibor a ne probati ove proizvode. U mlekari se proizvodi samo sir i kajmak po tradicionalnoj recepturi, jedini konzervans je so", izjavila je rukovodilac mlekare Rumenka Lučić za agenciju Beta.Mlekara je ponela i žig "Dobro sa Zlatibora" koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu, a nosilac je poljoprivredno društvo za razvoj poljoprivrede zlatiborski "Eko agrar"."Žig imaju pravo, pored proizvodjača hrane, da ponesu i tradicionalni predmeti, kategorisana seoska i turistička domaćinstva i restorani. Cilj je da sirovina bude sa Zlatibora. Potrošačima se žigom garantuje poreklo i kvalitet tradicionalnih proizvoda zlatiborskog kraja", rekla je Lučić.U vezi sa nestašicom mleka u Srbiji, ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.