Žitu 1.500 dinara, industrijskom bilju 4.000, krompiru 2.000

Izvor: TvojPortal.com, 11.Apr.2012, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žitu 1.500 dinara, industrijskom bilju 4.000, krompiru 2.000

Izvor:dnevnik.rs  Poljoprivrednicima će biti isplaćen avans za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, a raspodela novca počinje 17. aprila. Kako je juče izjavio resorni ministar Dušan Petrović, avansno će za prolećnu setvu poljoprivrednicima biti na raspolaganju tri milijarde dinara.
On je kazao da će Vlada Srbije doneti uredbu o tom novcu za poljoprivrednike, koja bi danas ili sutra trebalo da bude objavljena u „Službenom glasniku„. Kako je objasnio, poljoprivrednici >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << će dobiti po 1.500 dinara po hektaru za žitarice, 4.000 dinara za industrijsko bilje, a 2.000 dinara za krompir. On je rekao da je cilj države da poveća poljoprivrednu proizvodnju jer se tom privrednom granom bavi 800.000 porodica u Srbiji, dok je za polovinu agrar primarna deletnost.


Petrović je s jučerašnjeg radnog sastanka sa savetodavcima u beogradskom Domu sindikata poručio da ne može i neće odustati od tekuće agrarne politike jer je ona pravedna i ekonomski opravdana. On je istakao da je spreman da preuzme potpunu odgovornost za mere državnih podsticaja u poljoprivredi koje je predložio Vladi a ona ih usvojila. Petrović je istakao da se Ministarstvo najpre izborilo za to da se agrarni budžet za ovu godinu poveća za trećinu u odnosu na lane i iznosi više od 30 milijardi dinara, naspram prošlogodišnje 22 milijarde.
U Poslovnoj zajednici „Industrijsko bilje” ocenjuju da su usvojene mere subvencija za industrijsko bilje dobrodošle. Premije za proizvedene i otkupljene poljoprivredne proizvode, kao što su suncokret, soja, uljana repica, šećerna repa, podrška su proizvođačima za pospešivanje poljoprivredne proizvodnje.
– Setva uljarica je u toku i stoga želimo da otklonimo nedoumice koje o donetim premijama imaju pojedini poljoprivredni proizvođači – objašnjava direktorka „Industrijskog bilja” Olga Čurović. – Fabrike ulja su, naime, poljoprivrednicima za suncokret i soju plaćale tržišnu cenu, a nekada i višu nego što je bila u okruženju. Tako su uljare samo u 2011. godini platile bruto cenu suncokreta – osnovna cena sirovine plus marža i manipulativni troškovi – 350 evra po toni, a može se desiti da sada bude i više od toga. Zato i ove godine fabrike za preradu uljarica nude poljoprivrednim proizvođačima punu tržišnu cenu suncokreta i soje koja bude bila u okruženju, na Berzi u Budimpešti i susednim zemljama, značajnim proizvođačima ove sirovine, s isplatom u dogovorenom roku. To znači da će proizvođači, po Uredbi koja je doneta, dobiti pun iznos premije mimo otkupne cene koja će u tom trenutku biti tržišna.
Za šećernu repu, čija je setva bila u toku, stimulacije nisu stigle da daju pun doprinos setvi pa će se njihov puni efekat osetiti naredne godine, a opredeljenje i jeste da se mere donose dugoročno, kaže naša sagovornica. Elem, setva šećerne repe je privedena kraju i zasejana je na površinama sličnim prošlogodišnjim.
– Fabrike su, nakon najavljenih i donetih premija, povećale ugovorene površine pod šećernom repom na oko 50.000 hektara, dok još oko 10.000 hektara za ovu godinu koji su zasejani nisu ugovarani s domaćim šećeranama. Inače, na samom startu setve šećerne repe postajala je opravdana bojazan da se prošlogodišnje površine neće moći zasejati bez usvojenih premija – ukazuje Olga Čurović.
S. G.
Ko nije zadovoljan...
Dušan Petrović je precizirao da je u 2011. godini 15 milijardi dinara dato za regrese po hektaru, koji su iznosili 14.000 dinara, a 3,5 milijarde dinara za povraćaj akciza za gorivo. Istakao je da je prošle godine ukupno 82.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koristilo državne subvencije namenjene agraru, a da se ove godine samo za regresirano gorivo prijavilo 250.000 registrovanih gazdinstava, odnosno tri puta više nego lane.
Takođe, obradive površine koje su obuhvaćene sistemom subvencija sada iznose 1,6 milion hektara, i trećinu su veće nego prošle godine, kada je taj broj iznosio 1,2 miliona hektara.
– To je okvir agrarne politike u 2012. godini, i oni koji nisu zadovoljni nisu u pravu – poručio je ministar Petrović.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.