Izvor: TvojPortal.com, 17.Dec.2011, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zidaju se otkazi za 100.000 zidara?

Dnevnik.rs Građevinarstvo u Srbiji nikada nije bilo u težoj situaciji, a ukoliko se država ne odazove vapajima neimara, uskoro bi blizu 100.000 građevinara moglo ostati bez posla, upozoravaju sindikati.


Predsednik Republičkog odbora samostalnog sindikata građevinara Duško Vuković ističe da je ove godine bez posla ostalo oko 6.000 građevinskih radnika i strahuje da bi se trend pada građevinske aktivnosti mogao nastaviti i naredne godine.
Vuković kaže da se >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << gotovo svake godine broj građevinara u zemlji smanji pet procenata. Iako je državni program s 245 projekata dao određene rezultate, po njegovim rečima, te mere nisu bile dovoljne da izvuku građevinski sektor iz krize. U građevinskom sektoru je trenutno zaposleno oko 110.000 radnika, od kojih je 35.000 u građevinskoj industriji, međutim, kako ističe Vuković, sve više ih je zaposleno na crno.
Po nekim procenama, neprijavljeno je čak 30.000 radnika, a mnogi koji su na listama zaposlenih ne primaju platu, ili je primaju s velikim zakašnjenjem, tako da većina neimara nema nikakvu socijalnu sigurnost. Da bi koliko-toliko zaštitio radnike od propasti, Savez samostalnih sindikata Srbije je upravo usvojio Deklaraciju za 2012, kojom se zahteva primena Posebnog kolektivnog ugovora, veća zaposlenost i stimulativne mere za dalju podršku i pomoć građevinskim preduzećima – povoljniji krediti za kupovinu stanova i stvaranje uslova za nastup građevinara u inostranstvu.
Traži se i produžetak primene Zakona o pomoći građevinskoj industriji Srbije u uslovima svetske ekonomske krize i u sledećoj godini. Vuković je mišljenja da bi u 2012. poslove preko javnih nabavki trebalo davati onim poslodavcima koji primenjuju kolektivni ugovor, da država treba da donese mere za eliminisanje rada na crno i formira posebno ministarstvo za građevinarstvo.
Vuković kaže da brojni zagovornici takozvane fleksibilne radne snage spočitavaju radnicima i sindikatima da žele velika prava, međutim, surova stvarnost pokazuje da nisu problemi u zakonskim prevelikim pravima, već u tome što se i to malo prava ne poštuje. Zato je veliki doprinos Posebni kolektivni ugovor, koji se primenjuje od 12. marta ove godine, jer on obavezuje na socijalno i društveno odgovorno ponašanje i uspostavljanje partnerstva između radnika i poslodavaca, sve s ciljem trajnijeg socijalnog mira i stabilnosti.
Vuković ističe da je za sve građevinske radnike i društveno odgovorne poslodavce u Srbiji najvažnije da imaju zaključen Poseban kolektivni ugovor, koji im garantuje minimalnu cenu rada, visinu regresa, toplog obroka i terenskog dodatka. On pruža stabilan okvir za obezbeđivanje rasta građevinske proizvodnje, suzbijanje nelojalne konkurencije i povećanje zaposlenosti.
R. Dautović
Ministar najavljuje pare
– Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja će u idućoj godini nastaviti sve započete projekte, iako će, po predlogu budžeta za 2012. godinu, raspolagati s oko 150 miliona dinara manje nego u ovoj godini, odnosno s oko pet milijardi dinara – izjavio je juče ministar Oliver Dulić. – Budžet nije sjajan i nije idealan, napravljen je u skladu s okolnostima i stanjem u kojem su naša privreda i društvo. Oko 245 projekata za pomoć građevinarstvu u uslovima ekonomske krize biće nastavljeno, rekao je on, navodeći da je do sada na njih utrošeno oko osam milijardi dinara i da će u 2012. za njih na raspolaganju biti još deset milijardi.

Srbijasindikatigrađevinarstvo

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.