Zemlje Kvinte: Suspendovati pravilnik po kojem je evro jedina valuta na KiM

Izvor: B92, 28.Jan.2024, 15:35

Zemlje Kvinte: Suspendovati pravilnik po kojem je evro jedina valuta na KiM

Zemlje Kvinte traže obustavu primene pravilnika po kojem je evro jedina valuta na KiM.

Ambasade zemalja Kvinte, odnosno Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, u Prištini pozvale su danas na suspenziju primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

"Kvinta poziva na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i jasna i efikasna javna komunikacija", navedeno je u saopštenju.

Ambasade Kvinte ukazuju da, i pored toga što uredba ima za cilj, kako navode, da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.

''Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice, za koje se trenutno nijedan alternativni proces ne čini održivim. Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate ili finansijsku pomoć od Srbije'', istaknuto je u saopštenju.

Dodaje se da bi o tom pitanju trebalo dalje razgovarati u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Zajedničko saopštenje ambasada zemalja Kvinte u Prištini usledilo je nakon sastanka ambasadora Kvinte i šefa Kancelarije EU u Prištini sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koji je održan u petak i na kojem je jedna od glavnih tema bila uredba centralne banke u Prištini o platnom prometu.

Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji i da ta mera stupa na snagu 1. februara, što bi značilo zabranu upotrebe dinara.

Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM usmerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak pre svega srpskog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.