Železnice ipak neće baciti sve šine

Izvor: B92, 27.Mar.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnice ipak neće baciti sve šine

Beograd -- Iako su oglasile prodaju šina koje ukljanjaju sa lokacije na kojoj je predviđena gradnja Beograda na vodi, ispostavilo se da su neke šine ispravne za saobraćaj.

Železnice Srbije objavile su oglas za prodaju šina i pragova, čije je uklanjanje počelo 8. marta.

Kako su Železnice i obećale na terenu se radi punom parom, tako da je do sada skinuto šest i po kilometara šina ,oko 4 i po hiljade pragova, a srušena su 33 stuba kontaktne mreže.

"Procene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su da će se u toj prvoj fazi radova na ovom širem prostoru stanice, skinuti oko 1000 t starih šina da će biti i starih pragova i oko 5,6 t starog bakra. Sve je to otpadni materijal koji će biti prodat na licitaciji koju su železnice Srbije već oglasile“ , kaže Nenad Stanisavljević iz Železnica Srbije.

Procenjuje se da će železnice od rashodovanih materijala zaraditi oko 25 miliona dinara. To se odnosi samo na materijal koji će biti skinuti sa zapadne ploče železničke stanice Beograd. Do sada je skinuto oko šest i po kilometara šina.

"To je mašina zove se 10 Tl 70, iz Finske je došla. Ona je namenjena za zamenu i demontažu skretnica, ali u zadnje vreme radimo o demontažu šinskih polja“, kaže Dejan Kosanovic, šef za zamenu skretnica.

Skinuto je i oko 4 i po hiljade pragova, srušena su 33 stuba kontaktne mreže, a od 11 skretnica, dve mogu još da se koriste i biće upotrebljene na drugim lokacijama. Radnicima problem pravi voda koja se pojavljuje.

Planirano je da radovi na prvoj fazi izmeštanja železničkih kapaciteta sa lokacije gde treba da nikne Beograd na vodi, budu završeni u roku od šest do osam meseci.

Od 11 skretnica koje su do sada uklonjene, za dve je konstatovano da su u ispravnom stanju i one ce biti upotrebljene na drugim lokacijama kao ispravan kolosečni materijal.

Na prodaju je ponuđeno 1.000 tona starih šina po ceni od dvadeset jednog i po dinara po kilogramu. Šine i pragovi završiće na licitaciji kao sekundarne sirovine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.