Zbog Beograda na vodi uklonjeno sedam kilometara šina

Izvor: Blic, 28.Mar.2014, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog Beograda na vodi uklonjeno sedam kilometara šina

Železnice Srbije saopštile su danas da je za dvadeset danas rada izmešteno sedam kilometara šina oko železničke stanice Beograd, kao deo priprema terena za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa Beograd na vodi. Uklonjeno je 4.700 starih pragova šina

Kako se navodi u saopštenju, izmeštanje šina se odvija brže nego što je predviđeno i do sada je uklonjeno i 4.700 starih pragova i 13 skretnica, kao i 33 stuba kontaktne mreže čime je dobijeno 1.840 kilograma starog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bakra.

Železnice Srbije su raspisale oglas za prodaju rashodovanog otpadnog materijala, a licitacija je zakazana za 2. april. Planirana je prodaja 1.000 tona starih šina, kolosečnog pribora, skretnica i skretničkih delova, zatim 700 kubnih metara starih bukovih pragova, 150 kubika starih skretničkih pragova i 5,6 tona

starog bakra.

Na poslovima prve faze izmeštanja šina iz Savskog amfiteatra, odnosno sa šireg prostora železničke stanice Beograd svakodnevno je angažovano prosečno po pedesetak radnika Železnica. Tokom radova biće uklonjeno oko 50 kilometara pruge i 200 skretnica u savskom priobalju, a predviđeni rok za realizaciju prve faze, kada će biti uklonjena trećina tih kapaciteta, je između šest i osam meseci.

Izmeštanje šina počelo je 8. marta. Na parceli sa koje se uklanja pruga u prvoj fazi bi trebalo bi da bude izgrađen tržni centar i kula visoka 210 metara. Investitor bi trebalo da bude kompanija "Igl hils" Muhameda el Abara, a projektom je predviđeno da se na oko 90 hektara zemljišta uz desnu obalu Save, u centru Beograda izgradi 1,8 miliona kvadratnih metara poslovnog, stambenog, kulturnog i komercijalnog prostora.

Očekuje se da će ugovor sa investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o "Beogradu na vodi", procenjenom na više od tri milijarde evra, biti potpisan posle formiranja nove vlade Srbije. Železnice Srbije koriste 95 odsto zemljišta na kojem bi se gradio Beograd na vodi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.