Zeleno svetlo za ruski gas

Izvor: Politika, 17.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleno svetlo za ruski gas

Napetost u vladajućoj koaliciji zbog gasnog dogovorasa Ruskom Federacijom kulminirao je sinoć jedan sat pred početak izborne tišine kada je Predrag Bubalo, ministar trgovine i usluga, pozvao ministre iz Demokratske stranke da usvoje ruski nacrt sporazuma u vezi „Gasproma”, koji podrazumeva gradnju „Južnog toka” preko Srbije, većinsku privatizaciju NIS-a i završetak podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Iako su koalicioni partneri vrlo dobro znali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << im je jučerašnja sednica vlade Srbije bila poslednja šansa da izađu pred ruskog partnera sa zajedničkim stavom, Radna grupa se nije sastala ni juče ni prekjuče. Sastanci su otkazivani u poslednji čas i to upravo zbog toga, kako je Tanjugu potvrdio i ministar Bubalo, što nije postojao jedinstveni stav o prihvatanju ovog sporazuma.

Prema rečima Bubala svi ministri iz Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije slažu se da Vlada Srbije treba da usvoji ruski predlog u vezi „Gasproma”, a samo se čeka stav ministara iz DS-a.

„Čekamo stav ministara iz DS-a da li su i oni spremni da prihvate predlog ruske strane”, rekao je Bubalo, dodajući da očekuje da će u najkraćem roku njihovi koalicioni partneri prihvatiti ruski predlog kao osnovu za sklapanje sporazuma, kao i da će vlada Srbije glasovima DSS-ai DS-a prihvatiti predlog ruske strane. Od ranije je poznato da su ministri iz G17 plus, odnosno deo vlade koji oni pokrivaju, protiv tog predloga, podsetio je Bubalo.

Kako je „Politika” sinoć kasno uspela da sazna razlog ovakvog hitnog obraćanja Bubala koalicionim partnerima iz DS-a rezultat je toga što su izgleda DS I G17 plus sinoć odlučili, a potom i obavestili ruske pregovarače, da za sada ne prihvataju njihov predlog, odnosno da traže nastavak pregovora. Očigledno je, takođe, tvrdi ovaj izvor, da se Rusiji jako žuri čim je praktično DSS postavio ultimatum da se o tome pod hitno izjasne.

Upitan da prokomentariše da li DSS to može da uradi bez ostalih u vladi on kaže da to nije moguće, ne želeći da spekuliše da li bi se negativan odgovor DS-a mogao odraziti na buduću stabilnost vlade.

Izvesno je jedino, kako je rekao, da je G17 plus najavio mogućnost izlaska iz vlade ukoliko predlog sa Rusima prođe.Međutim, pošto i oni znaju da bi vrlo lako mogli biti zamenjeni SPS-om, onda će biti oprezni, tvrdi ovaj izvor.

Isti izvor smatra da su glavni razlozi ovakvog ruskog požurivanja to što je poslednjih dana počelo sve više da se priča o tome da se radi na projektima „Nabuko” gasovoda koji je rivalski „Južnom toku”. Ne treba izgubiti iz vida ni da su izbori u Rusiji u martu i da Vladimir Putin u ovom regionu sada boravi poslednji put kao predsednik Rusije, te da mu je u interesu da se njegova zemlja pozicionira u ovom regionu što pre.

Izvor iz DS-a potvrdio je sinoć za naš list da će se danas održati ili vanredna sednica vlade ili će se sastati Radna grupa gde će DS I DSS usaglasiti stavove o energetskom aranžmanu sa Rusima, tvrdeći da će on biti pozitivan, o čemu će Ruska Federacija biti obaveštena, a sporazum u roku verifikovan.

Ovaj izvor tvrdi i da je sinoć ipak došlo do dogovora u Sofiji oko prolaska „Južnog toka” i to pošto je predsednik Vladimir Putin doputovao u Bugarsku, ali da to nema mnogo veze sa odlukom DS-a da donese pozitivnu odluku o ruskom sporazumu sa Srbijom.

Kolika je konfuzija u vladajućoj koaliciji kada je u pitanju gasni aranžman potvrdio je i Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu, koji juče čak nije znao da li se Radna grupa uopšte sastala.

„Ne znam. Trebalo je da bude danas. Nisam siguran, ali mora danas da se prelomi. Ovo što su nam Rusi ponudili je dugoročno izuzetno povoljno, jedini problem je Dinkić koji se tome suprotstavlja”, rekao je Ilić.

Strani mediji su međutim juče preneli da su Bugari odložili potpisivanje sporazuma zbog toga što nisu raščišćeni svi tehnički detalji u poslu sa Rusijom, kao i da Sofija traži većinsko vlasništvo u ovom poslu, što je zvanična Rusija ocenila kao svojevrstan pritisak Amerike na Bugarsku.

Iako je nesporno da Srbiji treba paralelan pravac snabdevanja gasom zbog jako visoke tranzitne takse koju nam mađarski MOL godinama zaračunava i koja je pet-šest puta skuplja nego bilo gde u Evropi, izvor blizak Radnoj grupi potvrdio je da je Srbija ipak požurila sa donošenjem odluke i da je morala da nastavi da pregovara sa Rusijom kako bi izvukla za sebe nešto konkretno. A pre svega da tačno zna kuda će „Južni tok” proći i koji je kapacitet gasovoda.

Na pitanje zašto to ne čini, ovaj izvor kaže, da je razlog što se nekima u Radnoj grupi mnogo žuri, a sada i pritisak Rusa.

Kada se to ima u vidu, onda javnost s pravom može da pita ko će je ubediti da neko iz Radne grupe, toliko uporan, ne pravi lične poslove sa „Gaspromom” upravo isto onako kako se Mlađanu Dinkiću, ministru ekonomije i regionalnog razvoja, stavlja na dušu da je ceo posao hteo da završi za austrijski OMV i da je zbog toga napustio Radnu grupu.

Upitan da prokomentariše da li premijer ide sutra u Sofiju, ministar Bubalo je odgovorio je:

– Mislim da ne ide.

Indikativno je da je juče na sednici vlade odlučeno i da mesto predsednika Upravnog dobra NIS-a ostane DSS-u, iako je bilo čuvano za DS, što je prokomentarisano takođe kao razlog više da se što pre završi posao sa ruskim „Gaspromom”, s kojim inače sadašnji menadžment i upravni odbor stalno pregovaraju.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.