Zbogom jeftini krediti?

Izvor: S media, 04.Sep.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbogom jeftini krediti?

Subvencionisani krediti za građane i privredu više neće biti tako povoljni, kao do sada. Međunarodni monetarni fond je, naime, preporučio da se ukine gornja granica kamatnih stopa za ovu vrstu pozajmica, što automatski ostavlja mogućnost da zajmovi poskupe. Eventualno podizanje kamata uvešće se da bi banke, koje su u programu subvencionisanih kredita sa državom, pokrile svoje troškove.

Kamatne stope za subveniconisane kredite, zavisno od vrste, sada se kreću od 4,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << do 6 odsto godišnje na godišnjem nivou i apsolutno su najniže na bankarskom tržištu. Da li će se povećavati do kraja ove godine, ili početkom naredne, biće jasnije u oktobru, tokom sledećeg boravka Misije MMF u Srbiji. Naravno, ako se vlada složi sa ovom preporukom.

Prema podacima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja do polovine avgusta, podneto je 9.737 zahteva preduzeća za pozajmice namenjene održavanju likvidnosti sa valutnom klauzulom, u ukupnom iznosu od 982,1 milion evra. Odobreno je 7.317 ovih zajmova vrednih 642 miliona evra. Takođe, oko 260 preduzeća je konkurisalo za dinarske kredite za likvidnost, u vrednosti od 32,2 miliona dinara.

Građani su podneli čak 26.713 zahteva za jeftinim, subvencionisanim, kreditima, u vrednosti od 102,8 miliona evra.Banke su odobrile 19.921 zahtev, u iznosu od 75,9 miliona evra.Naravno, građani su najviše tražili kredite za povoljnu kupovinu kragujevačkog automobila “punto”. Dosad je podneto 8.708 zahteva za auto-kredite, u vrednosti od 59 miliona evra. Banke i država su odobrile 6.577 ovih kredita, u iznosu od 44,9 miliona evra.

Kako se navodi u Memorandumu MMF, kojeg je u četvrtak objavila NBS, domaće vlasti su nagovestile u razgovorima sa predstavnicima MMF svoje planove da se do kraja ove godine zadrži status kvo, a da se do kraja sledeće godine, ukoliko to tržišni uslovi dozvole, postepeno ukine program subvencionisanih kredita za livkidnost. Koliko će se to uvažiti ostaje da se vidi.

Inače, program posebnog kreditiranja uz podršku države pokrenut je u februaru, pre svega da bi se obezbedila sredstva za likvidnost firmi, ali su uključeni i građani. Da bi bio atraktivan za bankare, NBS je dozvolila bankama da smanje osnovicu za obračun obavezne rezerve, pod određenim uslovima. Ali, Misija MMF predlaže postepeno povećavaju obavezne rezerve banaka.

Takođe, u Memorandumu je preporučeno da se obezbedi lakša naplate potraživanja. Predlaže se i uvođenje obaveznog stečaja za firme čiji su računi u bankama blokirani duži vremenski period.

PRODAJU SE BANKE

PRELIMINARNI rezultati MMF ukazuju na to da je bankarski sektor adekvatno kapitalizovan i livkidan. U međuvremenu je jedna mala domaća banka izašla iz prinudne uprave uz dokapitalizaciju, dok je jedna velika domaća banka dokapitalizovana uz sporazum sa EVRD i drugim akcionarima. Ukoliko se ne ostvare planovi za prodaju četiri banke sa većinskim vlasništvom države, vlasti su informisale Misiju MMF da će ih za nekoliko nedelja spojiti u jednu, a do kraja godine obaviti proveru novonastale banke.

INFLACIJA

STAV MMF je da se monetarna politika fokusira na inflaciju. Iako su inflatorni pritisci bili manji u drugom kvartalu ove godine, ostaje značajn rizik premašivanja cilja za ovu godinu. To pospešuju uporno visoka inflatorna očekivanja i pritisci koji se predviđaju u poslednja tri meseca ove godine, uključujući i sezonski brzi rast cena hrane, skok vrednosti nafte i dalja povećanja regulisanih cena. Očekuje se i pritisak na kurs, zbog povećanja uvozne tražnje.



KAMATE NA SUBVENCIONISANE KREDITE


za likvidnost 5.5 odsto

za investicije 6 odsto

autokrediti 4.5 odsto

potrošački 6 odsto

* podaci za prvih osam meseci 2009. godine

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.